Glas Javnosti

SAVET DANICE GRUJIČIĆ: Kod prvih simptoma korone uradite OVE DVE STVARI! (FOTO)

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Prof. dr Danica Grujičić direktor Instituta za onkologiju posle preležane korone savetuje da se građani koji osete simptome odmah jave lekaru i odleže dve nedelje. Smatra i da Srbija treba da prihvati ponudu Rusije i na svom terenu proizvodi vakcinu protiv kovida.

Dr Grujičić, na osnovu sopstvenog iskustva tvrdi da je kod zaraze kornavirusom veoma važno da se na vreme otkrije.

- Čim osetite simptome, odmah se javite lekaru i odmah lezite u krevet - ispričala je danas direktorka Instituta za onkologiju gostujući u emisiji TV Ordinacija na RTS-u.

Prema njenim rečima, u narednom periodu treba izbegavati okupljanja, a naročito tržne centre koji su, kako tvrdi, najveći izvor infekcije.  - Ja razumem mlade ljude i normalno je da žele da se druže, ali sad velika okupljanja nisu dobra. Ja sam uvek bila protiv tih kutija od tržnih centara. Važan je vazduh i prirodna ventilacija, a toga nema u tržnom centru - navela je dr Grujičić i dodala da ako hoćemo da se zaštitimo, ubuduće gradimo otvorene tržne centre ili bar one u kojima je omogućena prirodna ventilacija.

Profesorka Grujičić kaže da je dobro prošla pošto je samo dve nedelje morala da miruje. 

- Nisam gubila čulo mirisa, ni apetit. Čim sam pojela dve šnite slanine - bilo mi je bolje - kaže poznata doktorka.

Pacijentima koji su oboleli od kovida savetuje da budu disciplinovani, da slušaju preporuke lekara, ali da osluškuju svoj organizam.

Važno je da se uzimaju vitamini C i D, kao i da se unosi mnogo tečnosti.

- Malo prirodni imunitet, malo vakcina i staće epidemija. Neću da čujem da ne možemo da pobedimo koronu - izričita je profesorka Danica Grujičić.

Prihvatiti proizvodnju ruske vakcine u Srbiji 

Profesorka Grujičić savetuje nadležnima da pozitivno odogovore na ponudu Rusije da se njihova vakcina proizvodi u Srbiji. 

 

- Mnogo je važno da imamo svoju vakcinu. Torlak treba da ostane naš. Treba da kao suverena država imamo svoju vakcinu, pa i da je izvozimo. Sve vakcine koje dobijaju naša deca treba da se proizvode u Torlaku - istakla je ona.

Kako, navodi, od početka pandemije najviše je iznenadilo njeno trajanje.

- Mislim da je ovo treća mutacija virusa. Nadala sam se da će nestati posle drugog talasa u avgustu. Imamo sad više inficiranih i pacijenata s lakšom kliničkom slikom, ali isto tako oni koji imaju težu kliničku sliku, teže se i oporave - smatra profesorka Grujičić.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR