Glas Javnosti

Rusko mašine za apokalipsu, brane Srbiju od korone

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Na batajnički vojni aerodrom ruski avioni su dovezli specijalna sredstva koja se upotrebljavaju u uslovima kad neprijatelj upotrebi oružje za masovno uništenje.


Protiv takvih oružja, kao što su nuklearno, hemijsko ili biološko oružje, konvencionalno naoružanje ne može mnogo da pomogne.

Reč je o univerzalnom višenamenskom sredstvu aerosolne dezinfekcije - KDA, koje neutrališe bio-patogene u unutrašnjosti zgrade, bolnice ili kasarne. Služi i za dezinfekciju spoljne sredine kada je u pitanju čišćenje vozila i sredstava individualne zaštite, piše Spunjik.

"Orlan" je najsavremenija verzija ovog vozila. Namenjen je za efikasnu dezinfekciju različitih tipova vozila, zgrada i ostalih zatvorenih objekata, kao i sredstava individualne zaštite.

Čitav kompleks se nalazi na šasiji kamiona KamAZ-53501. Sredstvo je u naoružanje uvedeno 2015. godine. Ono se sastoji od krana-manipulatora i hidraulične dizalice, navodi se u članku "Raša bijond".

Njegov kapacitet dezinfekcije iznosi oko 90 kvadratnih metara prostora u jednoj minuti. Zahvaljujući svojim gabaritima „Orlan“ bez problema staje u vojno-transportni avion Il-76.

Na batajnički vojni aerodrom „Pukovnik - pilot Milenko Pavlović“ stigao je i jedan od najboljih kamiona u klasi transportne vojne tehnike: teretni kamioni KamAZ-63501.

Na KamAZ-63501 se može montirati višecevni lanser raketa kalibra 300mm (mod. 9A52-4 "Kama"). Ta vozila se od 2004. godine proizvode i isporučuju jedinicama ruske armije.

Primenjuju se i kao platforme za specijalna vozila u jedinicama ABHO, inžinjerijskim jedinicama. Napravljena je i specijalna modifikacija ovih kamiona za transport vučnih haubica MSTA-B kalibra 152mm.

U Srbiju su stigle i višenamenske autocisterne ARS-14KM. One se koriste za dezinfekciju spoljnih površina ( putnih komunikacija) i za dekontaminaciju vojne tehnike, transportnih sredstava i naoružanja, takođe i stvaranje neprozirne dimne zavese za zaštitu oklopno-mehanizovanih jedinica na frontu.

Specijalni intervetni tim ruskog Ministarstva odbrane na teritoriji Srbije stigao je veoma brzo zahvaljujući 11 vojno-tansportnih aviona Il-76MD - za manje od 24 časa. Njihova pomoć najpotrebnija je u epicentrima epidemije, tačnije u u Beogradu, Ćupriji, Valjevu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevacu i Kikindi. Komande (vojske Rusije i Srbije) se trenutno dogovaraju oko taktike upotrebe ovih snaga koje podrazumevaju mesto i vreme njihovog angažovanja.

 

Izvor: Sputnjik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR