Glas Javnosti

Ruski virusolog: Virus korona neće imati opasnije mutacije

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Virus korona SARS-CoV-2 neprestano se menja, međutim, neće imati opasnije mutacije, izjavio je doktor bioloških nauka, šef laboratorije za ekologiju i viruse Naučno-istraživačkog centra za fundamentalnu i translacionu medicinu Rusije Kiril Šaršov.

Svaki virus ima genom. On se stalno menja, a čak i bez uticaja spoljnih faktora mutacije se događaju retko, ali konstantnom brzinom. Spoljašnji faktori mogu da utiču na brzinu i svojstva mutacija. Da ne bi došlo do evolucionog ćorsokaka, virusu je potrebna niska smrtnost, stoga njegove mutacije ne bi trebalo da postanu opasnije po ljude“, objasnio je on u intervjuu za televiziju „RT“.


Prema njegovim rečima, virus korona može da postane sezonski, a početkom leta prestaće da se širi, ali će se ponovo pojaviti u umerenom obliku u oktobru ili novembru.


Strategija virusa tera ga da smanji virulentnost vremenom, to je pokazano za većinu aktuelnih virusa. Visoki stepen smrtnosti je evolucijski ćorsokak za virus“, rekao je Šaršov.

U Rusiji je ukupno otkriveno 15.770 slučajeva obolevanja od virusa korona, izlečeno je skoro 1.300 ljudi, a oko 150.000 ljudi je pod nadzorom.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona KOVID-19.  

Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR