Glas Javnosti

Ruska vojska objavila rat koroni

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Ruska vojska objavila je rat koroni. U Oružanim snagama do sada nije registrovan nijedan slučaj virusa korona, a pripadnici vojske, kao i vojni lekari, epidemiolozi i virusolozi spremni su da se uključe u borbu protiv širenja pandemije i zaštite građane.

Ruska armija održala je i vežbe za suzbijanje širenja pandemije, koje su obuhvatile sprovođenje celog kompleksa karantinskih i medicinskih mera, kao i dezinfekciju terena i objekata radi normalizacije epidemiološke situacije.

„U svim zemljama sveta oružane snage pružaju pomoć vlastima i drugim nadležnim organima u borbi protiv epidemija i u očuvanju zdravlja građana. Niko neće protiv virusa da se bori tenkovima ili da ga uništava raketama, ali ljudima je potrebna pomoć. Najznačajniju ulogu tu mogu da imaju Jedinice za radiološku, hemijsku i biološku zaštitu – to su specijalisti čije su aktivnosti direktno usmerene i na borbu protiv pandemija, u ovom slučaju – virusa korona. Da bi se sve uradilo kako treba mora se i trenirati. Uvežbava se koherencija tako da, ako je potrebno, mogu brzo da se prebace na određena područja, pruže pomoć i osiguraju bezbednost svih građana Rusije“, rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Andrej Koškin.

Ruska vojska već se bori protiv korone u Italiji
Zadatak jedinica za radiološku, hemijsku i biološku zaštitu u vreme rata je da se na terenu bave otklanjanjem posledica primene oružja za masovno uništavanje, a u mirnodopskim uslovima da učestvuju u borbi protiv epidemija i virusa. Upravo ovi ruski stručnjaci danas se bore u Italiji protiv pandemije virusa kovid 19, a pre nekoliko godina su bili angažovani i u Africi za vreme epidemije ebole.

Ruske oružane snage najavile su paket mera usmerenih na borbu protiv virusa korona, a Ministarstvo odbrane stvorilo je i operativni štab za sprečavanje širenja infekcije u ruskoj vojsci, koji predvodi Ruslan Calikov, prvi zamenik ruskog ministra odbrane. Vrše se redovne provere obrazovnih ustanova – vojnih škola i akademija, vojnih jedinica, kasarni i organizacija Ministarstva odbrane.

Snabdevanje vojske medicinskom popremom obezbeđeno
Napravljene su zalihe medicinske opreme, sredstava individualne zaštite, lekova i preparata. Pre svega, reč je o antivirusnim lekovima, kompletima zaštitne medicinske odeće, specijalnim sredstvima za prevoz zaraženih pacijenata, dezinfekcionim sredstvima i raznim medicinskim aparatima i uređajima.

Eksperti napominju da su mere za borbu protiv virusnih infekcija koje se preduzimaju u ruskoj vojsci veoma slične merama u civilnoj službi, s tim što je disciplina u vojsci znatno veća.

Još jedna mera koju je rusko Ministarstvo odbrane preduzelo je smanjivanje kontakata. Pre svega, obustavljen je prijem gostiju iz inostranstva, a takođe i slanje ruskih vojnih delegacija u inostranstvo zbog virusa. Svakodnevno se vrši termometrija lica koji dolaze u vojne jedinice, a vojnicima je ograničen izlazak van garnizona.

Ipak, prolećni poziv na osluženje vojnog roka ide po planu, a pozvano je 135.000 ljudi. Svi regruti će biti testirani na korona virus pre nego što budu upućeni u jedinice. Nakon dolaska u kasarne mladi vojnici će najmanje dve nedelje provesti u karantinu.

Vojne bolnice spremne za prijem zaraženih
Rukovodstvo Ministarstva odbrane i Generalštaba prošlo je testiranje na koronavirus, koje je pokazalo negativan rezultat, a ministar odbrane Sergej Šojgu je naglasio da među ruskim vojnicima trenutno nisu otkriveni slučajevi zaraze kovidom 19. Međutim, nije isključeno da se to može dogoditi, pa se preduzimaju sve neophodne mere da se to spreči.

U 32 bolnice ruskog Ministarstva odbrane pripremljena su posebna odeljenja za lečenje zaraženih korona virusom, sa 4.800 kreveta i skoro 2.800 respiratora.

Pored toga, od kraja marta po celoj Rusiji ubrzano se grade multifunkcionalni vojni medicinski centri za borbu protiv korona virusa. Šesnaest mediicinskih centara moći će da smesti oko 1.600 pacijenata, a biće opremljeni najsavremenijom medicinskom opremom.

Vlada Rusije je za izgradnju ovih objekata izdvojila 8,8 milijardi rubalja (oko 110 miliona dolara) i ističe se da će oni biti izgrađeni u najkraćem mogućem roku.

Međutim, rizici širenja epidemije korona virusa prisilili su Ministarstvo odbrane i da promeni određene planove, pa je tako tradicionalna Moskovska konferencija o međunarodnoj bezbednosti odložena za 2021. godinu.

Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR