Glas Javnosti

RUSKA VAKCINA SRPSKE PROIZVODNJE: Lek za koronu stiže iz Beograda?

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Bora protiv korona virusa traje širom planete, a jedno od ključnih mesta mogla bi da bude prestonica Srbije, Beograd.

Naime, već tokom ove nedelje predstavnici Rusije trebalo bi da se sastanu sa rukovodstvom Srbije, sa ciljem da bude pronađen model po kom bi vakcina "sputnjik V" bila proizvođena u Srbiji.

- Postoji velika mogućnost da se vakcina proizvodi u Srbiji. Rusija je otvorena za tu mogućnost, ali će se na sastanku dve strane o tome detaljno razgovarati. Za takav posao su potrebni i određeni preduslovi, kapaciteti, stručnjaci... Ali kako sada stvari stoje, postoje velike šanse da se naša država, pre svega "Torlak", uključi u taj posao. Svakako, konačnu reč daće državni vrh, uz konsultacije sa medicinskim stručnjacima, rekao je Aleksandar Bocan Harčenko.

On je potom dodao: 

- Srpske institucije mogu da uspostave kontakt sa ruskim fondom direktnih investicija, koja je čelna institucija u ovom poslu, i na osnovu toga saznaćemo kada će i da li će to biti moguće. To je stvar stručnih razgovora. Svakako, takva saradnja u globalnom pitanju uklapala bi se u nivo i sveobuhvatnost naše saradnje - kazao je Bocan-Harčenko.

Jedno od glavnih pitanja je distribucija i prodaja:

- Što se tiče prodaje i saradnje u proizvodnji vakcine, trenutno je interes pokazalo više od 20 zemalja. Za nas je prioritet da najpre zadovoljimo potrebe za vakcinom unutar Rusije. Ali isto tako smo spremni za aktivnu i brzu saradnju kada je u pitanju njena proizvodnja van Rusije.

On je takođe istakao i da je vakcina protiv korone delotvorna, bezbedna i da "deluje na dobar način".

(Izvor: Glas javnosti/Kurir)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR