Glas Javnosti

RUSKA VAKCINA EFIKASNA 95 ODSTO: 'Sputnjik V' ĆE BITI jeftinija od konkurentskih, a za ove građane biće BESPLATNA

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Efikasnost vakcine iz Rusije ''Sputnjik V'' premašuje 95%, prema prelaznim rezultatima istraživanja. Ovi rezultati pokazuju efikasnost nakon 42. dana od primanja prve doze, pod uslovom da pacijent dobije i drugu dozu vakcine, navodi se na Tviteru vakcine i saopštenju koje je objavio Ruski fond za direktne investicije.

„Prema rezultatima analize, efikasnost vakcine ‘Sputnjik V’ 28. dana nakon dobijanja prve injekcije (sedmog dana nakon primanja druge injekcije) iznosila je 91,4 odsto. Preliminarni podaci o dobrovoljcima 42. dana nakon prve injekcije (ekvivalentno sa 21. danom nakon druge injekcije), kada je kod dobrovoljaca već formiran stabilan imuni odgovor, pokazuju efikasnost vakcine iznad 95 odsto“, ističe se u saopštenju.

 ​Kako se navodi u saopštenju Fonda, sada u trećoj fazi ispitivanja u Rusiji učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca, od čega je više od 22 hiljade primilo prvu injekciju, a više od 19 hiljada i prvu i drugu dozu.

„Na dan 24. novembar, tokom ispitivanja ‘Sputnjika V’ nisu otkriveni neočekivani neželjeni efekti. Deo vakcinisanih imalo je kratkotrajne neželjene efekte, kao što su bol na mestu uboda, sindrom sličan gripu, uključujući povišenu temperaturu, slabost, umor i glavobolju“, dodaje se u saopštenju.

​Dobijene podatke objaviće istraživački tim Centra „Gamaleja“ koji je razvio vakcinu „Sputnjik V“ u jednom od vodećih međunarodnih recenziranih medicinskih časopisa. Nakon treće faze kliničkih ispitivanja vakcine, Centar „Gamaleja“ omogućiće pristup punom izveštaju o ispitivanjima.

Kako je naveo ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško, podaci o efikasnosti ove vakcine daju nadu na brzo dobijanje najvažnijeg sredstva u borbi protiv pandemije novog virusa korona.

-Veoma je važno što je i druga analiza efikasnosti potvrdila nalaze iz prve da je efikasnost od 91 do 92 odsto. Druga analiza je sprovođena nedelju dana pošto su dobrovoljci dobili drugu dozu, što znači da su tek delimično reagovali na obe doze. Zbog toga očekujemo da efikasnost bude još veća na osnovu podataka dobijenih tri nedelje posle imunizacije drugom dozom. Planiramo da objavimo treću analizu kada bude 78 potvrđenih slučajeva virusa korona među dobrovoljcima i imamo razloga da verujemo kako će rezultati prevazići naša očekivanja. Konačni rezultati efikasnosti biće objavljeni posle treće faze kliničkih testiranja-, rekao je Aleksandar Gincburg, direktor Gamaleja centra.

Treća faza kliničkih ispitivanja ove vakcine takođe se vrši u Belorusiji, Venecueli, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i nizu drugih zemalja, a druga i treća faza su u toku u Indiji.

Kiril Dimitrijev, direktor Ruskog fonda za direktne investicije, naveo je da je Gamaleja centar razvio jednu od najefikasnijih vakcina protiv virusa korona na svetu, sa efikasnošću većom od 90 odsto.

-Ruska vakcina je jedinstvena po tome što koristi dva različita ljudska adenovirusna vektora koji omogućavaju jači i duži imuni odgovor u poređenju sa vakcinama koje koriste samo jedan vektor ili isti vektor u dve doze-, kaže Kiril Dimitrijev.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Jeftinija od ostalih

Rusija će svoju vakcinu protiv Kovid-19 "Sputnjik V" naplaćivati manje od rivala, jer Moskva namerava da proizvede više od milijardu doza u zemlji i inostranstvu naredne godine, izjavio je danas šef Ruskog državnog fonda za bogatstvo (RDIF) Kiril Dmitrijev.

Očekuje se da će detalji o tačnoj ceni biti objavljeni kasnije tokom dana, ali Dmitrijev je rekao za Rojters da će Sputnjik V biti značajno jeftiniji od drugih vakcina rivala sa sličnim nivoima efikasnosti.

Dve doze ruske vakcine Sputnjik V koštaće manje od 20 dolara na međunarodnom tržištu, a za ruske državljane će biti besplatna, saopšteno je danas na zvaničnom Tviter nalogu Sputnjik V.

(Glas javnosti/Sputnjik)


 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR