Glas Javnosti

Rusija razvila sistem za dijagnostikovanje COVID kod životina

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Prvi sistem za dijagnostikovanje patogena COVID-19 kod životinja razvijen je u okviru ruskog Roselkolhoznadzora, tela zaduženog za superviziju poljoprivrednog sektora te zemlje.

Prema rečima savetnice instituta Julije Melano, sistem je rezultat napora jednog istraživačkog instituta - Federalnog centra za zdravstvenu zaštitu životinja, prenosi Tas s.

Ona je objasila da je već razvijen i odobren skup metodoloških preporuka za testiranje biomaterijala životinjskog porekla.

"U aprilu centar planira da proizvodi dijagnostičke komplete za COVID-19, što će omocućiti oko 10.000 testiranja životinjskih biomaterijala", rekla je ona.

Novi sistem, zasnovan na PCR metodu, moćiće da se koristi za dijagnostikovanje novog korona virusa kod različitih vrsta životinja, uključujući i pse i mačke.

Poznato je da pojedinim vrstama korona virusa mogu da se zaraze i životinje, a neki stručnjaci smatraju da usled velike rasprostranjenosti COVID-19 među ljudima postoji izvesni rizik od toga da se životinje koje su u bliskom kontaktu sa inficiranim licima takođe zaraze njime, navodi agencija.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR