Glas Javnosti

DONETE NOVE MERE, krizni štab u sve većoj krizi! Sve veći sukobi zbog načina BORVE PROTIV EPIDEMIJE!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Nakon završene sednice Kriznog štaba usvojene su oštrije mere za vikend koji je pred nama. Odlučeno je da se u petak u ponoć zatvara sve osim prodavnica prehrambenih proizvoda, apoteka, zdravstvenih ustanova, benzinskih pumpi, kioska i dostava hrane.

Za razliku od prethodnog vikenda, mere stupaju na snagu u petak 12.03. u ponoć. 

Osim toga, nova mera koju je krizni štab uveo je da se pored srednjoškolaca i osnovci koji idu u starije razrede, od 5 do 8 razreda, prebace na on line nastavu. Članovi Kriznog štava su bili složni oko jedne mere, a to je da đaci koji pohađaju srednju školu treba i dalje da ostanu kod kuće i nastavu prate on line i tokom sledeće nedelje. 

Gojković je u svom obraćanju apelovao na građane da poštovuju mere i da se u što većem broju podvrgnu vakcinaciji. 

Takođe, sve kulturne i slične manifestacije planirane za vikend se otkazuju. Detaljno će se sa ministarstvom sporta regulisati šta će se dogoditi sa unapred zakazanim sportskim takmičenjima, koja će, ako moraju, ipak biti održana, ali bez publike.

 

“Preko vikenda ćemo imati upravo ono što je traženo. Tokom vikenda ćemo održati dodatne konsultacije i videti kako ćemo nastaviti sa merama. Interes je da se pomogne zdravstvenom sektoru i da se svi oni kojima je to potrebno zbrinu. Upućujemo apel da se poštuju mere i da se vakcinacijom izborimo sa problemom koje imamo. Posle svakog vida velikog zatvaranja, ljudi počnu ponovo da se ponašaju suviše opušteno i broj novozaraženih ide ka eksponencijalnom rastu”, naveo je Gojković.

Ove mere će biti na snazi do ponedeljka, a za dalje će javnost će biti obaveštena u nedelju.

Na pitanje zašto nije sve zatvoreno na deset dana, Gojković je rekao da će za vikend biti razmatrano i ono što je predlagao medicinski deo kriznog štaba i da će dodtano biti analizirana čitava situacija. 

Na današnjoj sednici Kriznog štaba čuli su se različiti pa čak i poprilično suprotni predlozi koje bi mere trebalo primeniti. Pre konačne odluke bitka se vodila između dva predloga - "vikend zaključavanja" do kompletnog zaključavanja na čak 14 dana!

Prvi uslovno rečeno blaži predlog, došao je od premijerke Ane Brnabić, a drugi strožiji od medicinskog dela štaba koji je izlagao epidemiolog Predrag Kon.

Predlog Ane Brnabić bio je da rade samo prehrambene radnje, apoteke i pumpe, a sve ostalo da bude zatvoreno za vikend do 6 sati ujutru u ponedeljka. Takođe, premijerka je predložila da srednje škole nastavljaju onlajn i sledeće nedelje. S druge strane medicinski deo predvođen doktorom Konom, tražio je da se sve osim pumpi, prodavnica i apoteka zatvori na 14 dana posebno kada je reč o ugostiteljskim objektima.

 Donete su mere koje je predložila premijerka, ali je njenom predlogu pridodato i da stariji razredi osnovnih škola pređu na onlajn.

 
 
 
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR