Glas Javnosti

PRVIH 20 DOZA RUSKOG SPUTNIKA STIGLO U SRBIJU, DO MARTA SE OČEKUJE 350.000 VAKCINA, ako budu odobrene

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Državni sekrar ui Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je u Srbiju došlo prvih 20 doza ruske vakcine Sputnik.

On je posle konferencije za novinare Krizbnog štaba kazao da su to samo “prvi uzorci vakcina za testiranje”.

-Nadamo se da će Agencija za lekove dati pozitivno ili negativno mišljenje vrlo brzo i da će, ako mišljenje bude pozitivno početi primena. Zakonski rok za davanje mišljenja je četiri meseca, ali verujem da će oni uraditi sve da što pre daju mišljenje- rekao je Đerlek.

On  je istakoa da “kolektivni imunitet možemo da steknemo samo imunizacijom “.

-Fajzer pooslao juče dokjumentaciju i videće se radiće se u tri smenbe užurbano da se prouči  dokumentaciija , da dobijemo mišljenje I do kraja godine bi trebalo da stignu prve vakcine, a  novih 350.000 doza  do marta- rekao je Đerlek.

 Upitan šta je bilo sa 1.800.000  najvljenih doza do kraja godine , Đerlek je kazao  “da to nije dobro shvaćeno i da je taj broj doza planirano da u Srbiju , po kvartalima, stigne do kraja 2021.  “

-Do kraja decembra ove godine  ćemo dobiti jedan manji deo  ako Agencija da pozitivno mišljenje, ako da  negativno nećemo dobiti ništa. Mi najviše verujemo našim stručnjacima  - rekao je Đerlek.

On je rekao da Krizni štab funcioniše  tako što svako ima pravo da kaže mišljenje na temu jesu li mere zakasnile , ali da se odluka donosi na osnovu glasanja svih članova Kriznog štaba.

Osvrćiću se na redove za testiranje  ispred bolnica, on je naveo da je “evidentno da se virus prelio iz regiona na Srbiju”.

-Svi smo  milsil da ćemo biti izolovano ostrvo u septembru. Migracije dolazak studenata iz CG  i RS poslovnih ljudi učinile su što je bilo I za očekivati da se prenese virus- rekao je Đerlek.

 On je dodao da je Beogread obezbedio šatore kao čekaonice ispred ambulanti i grejna tela.

-Svi  očekujemo da se  približavamo se piku trećeg talasa, koji će biti do 25. Decembra. U Beogradu  je bilo pre od sedam do 10 dana 50 odsto obolelih a posledniih dana imamo broj pregleda smanjen za 20 odsto,a broj novoobolelih je zaravnjen, zaraza se iz Beogarad preliva na druge krajeve Srbije  - rekao je Đerlek.

On je izrazio uverenje da  će “Srbija, sa novim kapacitetima, kao što je bolnica u Batajnici  i novim kadrovima  koji su zaposleni uspeti da se  odupre novom talasu”. ---Nije dovoljno samo donositi nove mere,ako se one ne poštuju. Glavni cilj što bolja kontrola nad sprovođenjem novih mera- istakao je Đerlek I pozvao građane da se disciplinovano pridržavaju mera.

 (Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR