Glas Javnosti

Prva zemlja u Evropi izdaje 'ZELENE PASOŠE' za vakcinisane; Ako građani ne prime vakcine, NE MOGU U KAFANU, BIOSKOPE I PREVOZ!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Francuska vlada prosledila je skupštini zakon kojim se onima koji su vakcinisani omogućava pristup javnom prevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mestima.

Premijer Žan Kasteks prosledio je zakon o osnivanju dugoročnog sistema za upravljanje vanrednim situacijama u skupštinsku proceduru još u ponedeljak, a taj zakon poznat je još i kao "zeleni vakcina pasoš" zbog odredbi koje uslovljavaju pristup određenim aktivnostima i mestima na osnovu vakcinacije.

Prema tom zakonu, premijer ima pravo da odobri kretanje osoba, njihov pristup javnom saobraćaju ili određenim mestima na osnovu testa kojim se utvrđuje da osoba nije zaražena ili nakon preventivnog tretmana u koji spada i vakcinacija protiv korona virusa, prenose mediji.

Rasprava o tom zakonu počela je prošle nedelje kada su članovi liberalnih i centrističkih stranaka predložili uvođenje takozvanog "zelenog pasoša" za osobe koje su se vakcinisale, uz obrazloženje da vakcinisani imaju pravo da žive normalno.

Marin Le Pen protiv zakona

Zbog tog zakona ultradesničarka Marin le Pen napisala je da njena stranka nikada neće dozvoliti vladi da "prinudno uvede nešto što nije uspela da nametne poverenjem" i da građani koji se nisu vakcinisali ne smeju da se smatraju drugorazrednim građanima.

I član parlamenta Frederik Dima napisao je na Tviteru da neće dopustiti francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i premijeru Žanu Kasteksu da to učine.

Više istraživanja pokazalo je da su Francuzi veoma skeptični prema vakcinaciji i da je svega 40-ak odsto građana spremno da se vakciniše. Francuska bi ovim zakonom bila prva zemlja u VEropi koja uvodi ovakve "pasoše".

"Ideja o vakcina pasošima već postoji"
 Foto: Tanjug

Šef avio grupacije ADP Ogist de Romane izjavio je da ideja o vakcina pasošima, odnosno vakcinaciji pre putovanja, već postoji za neke destinacije i da je postojala i pre pandemije korona virusa.

On je to rekao za televiziju BFM i dodao da ne zna da li će vakcinacija protiv korona virusa postati obavezna, ali da smatra da to nije nikakva nova ideja.

- Na primer, ne možete da putujete u Tanzaniju, a da niste vakcinisani protiv malarije. tako da ta ideja nije novina - rekao je on.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR