Glas Javnosti

PROFESOR KOČOVIČ PREDVIĐA: Od PETKA se SMANJUJE broj zaraženih a evo i kad će KRAJ PANDEMIJE!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Profesor Petar Kočović ističe da se Srbija još uvek nalazi u trećem talasu pandemije korona virusa i zneo je prognoze zasnovane na matematičkim proračunima za naredni period.

Kočović kaže da je prošli pik bio upravo krajem prošlogodišnjih novembarskih dana i prvih decembarskih, a u ovom novom porastu broja zaraženih, skok neće biti tako izražen.

- Ova grba u trećem talasu neće biti snažna kao prva grba u periodu novembar - decembar, kada smo imali 7.999 u jednom danu. Ovo neće biti tako strašno, već je počelo da jenjava. Nazovimo ovo drugom grbom trećeg talasa, jer nije pik. Pik je bio sa tih 7.999 - kazao je dodajući da se porast broja zaraženih beleži već od 29. januara ove godine, te da navedenom jenjavanju "treba dati nekoliko dana".

Prema njegovim prognozama, pad broja zaraženih mogao bi se očekivati već od petka ili ponedeljka naredne nedelje.

Kočović kaže i da trenutno ne može predvideti kraj trećeg talasa.

- Imao sam 22. februar, pa 15. mart, sada nemam datum, ali će treći talas da traje možda i do kraja aprila. Trebalo je da bude gotov ili da za neki dan bude gotov, ali produžiće se - kazao je.

Kako je objasnio ovo povećanje broja zaraženih ne može se nazvati ulaskom u četvrti talas, jer iz prethodnog nismo izašli. Trebalo bi da se broj obolelih spusti na sedamdeset da bismo mogli da proglasimo kraj trećeg talasa, što se u Srbiji nije dogodilo.

youtube

- Prvo bismo morali da spadnemo nekoliko dana na jednog zaraženog na 100.000 stanovnika, odnosno na oko 70 zaraženih, prema broju stanovnika od sedam miliona. U četvrti talas ući će Kina - rekao je navodeći da će se to desiti oko 4, 5. marta.

U vezi sa vraćanjem života u tipičnije, uobičajenije tokove već se izjašnjavao. I dalje stoji pri oceni da će olakšanje doneti kraj avgusta ili početak septembra.

- I nama treba da bude 28 dana po 0 zaraženih za kraj epidemije. Neće to biti skoro, ali će biti malo zaraženih da možemo da se vratimo u normalu, to je taj kraj avgusta, početak septembra - rekao je Kočović.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR