Glas Javnosti

PRIMETILI STE DRUGAČIJE PONAŠANJE? Roditelji, PAŽNJA, ovo su POSTKOVID simptomi kod dece

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Postkovid simptomi se mogu javiti i nakon određenog vremena, a stručnjaci kažu da se mogu pojaviti i kod one dece koja nisu imala simptomatski kovid.

Takođe, ona deca koja su imala teži oblik kovida, ne moraju imati postkovid simptome.

- Ne mora uvek da znači da će dete koje je imalo teži oblik kovida imati i težak post kovid, nije pravilo. Deca koja imaju astmu ili neko plućno oboljenje, moraju posebno biti ispraćenja. Neka deca zahtevaju dužu negu, od čak i do 6 meseci - rekao je pedijatar dr Saša Milićević, a prenosi pink.rs.

Objašnjava da sve zavisi od uzrasta. Kod male dece se vidi manji apetit, kako se deca štede i nemaju kondiciju, dok deca starijih uzrasta sama kažu da se ne osećaju dobro, da teže dišu ili da ne mogu da se popnu uz stepenice. Mogu se javiti i blaže psihičke smetnje i problemi sa mokrenjem.

Osim toga, kao postkovid sindrom se mogu pojaviti tamne fleke na podlakticama, ali i upale uha.

- Sada kreće vreme cvetanja i vreme alergija i na to treba posebno obratiti pažnju. Bitno je pratiti da li se dešavaju smetnje prvi put, ili je nešto novo. Bitno je da li je dete imalo koronu ili je to nešto što se dešava svake godine u to doba - rekao je dr Milićević.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR