Glas Javnosti

PREMINULA TRUDNICA IZ KNJAŽEVCA SE OGLUŠILA O PREPORUKE LEKARA?! Treba li vakcinisati buduće majke?

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Dvadesetogodišnja trudnica iz Knjaževca preminula je u utorak u četvrtom mesecu blizanačke trudnoće od posledica koronavirusa.

Žena je tri dana ranije primljena u Klinički centrar Niš, i od tada je bila pod neprekidnim nadzorom lekarskog tima. Zbog pogoršanja stanja, dva dana je bila na respiratoru, a potom - preminula. Trudnica nije bila vakcinisana protiv virusa korone.

O ovoj temi govorili su Vanja Milošević, ginekolog i akušer GAK Narodni front i prof.dr Vladimir Jakovljević, dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

- Delikatnost ove situacije zahteva veliki oprez. U takvoj situaciji treba biti veoma iskren prema trudnicama. Treba biti veoma iskren prema svojim trudnicama, sagledati sve i doneti odgovarajuću odluku - naveo je dr Vanja Milošević, koji je naglasio da ovo treba da bude jedan presedan.

- Ovo bi trebalo da bude jedan presedan za nas, kada će struka konačno da se dogovori i da kažemo tim našim pacijentkinjama da je ovo jedino što nauka pruža sa svim svojim manjkavostima. Treba naglasiti da vakcina nije stopostotna zaštita, niti je apsolutno bezbedna. Stava sam da svaki ginekolog mora da ima individualni pristup svojim trudnicama. Kao što možemo da vidimo preporuke koje je ova trudnica dobijala, a nije ih poslušala, završile su se tragično. Da ne ulazimo u tu priču stalnih preporuka, mislim da je ovo trenutak kada moramo svojim ličnim postupcima i integritetom da stanemo ispred svojih odluka. Ima tu dve stvari, za ovih godinu dana mi imamo 14, 15 hiljada porođenih žena, od toga smo mi za 18 meseci imali oko 350 zaraženih, od kojih je većina imala slabu kliničku sliku - rekao je dr Milošević.

Profesor doktor Vladimir Jakovljević, dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu rekao je da društvene mreže imaju jako veliki uticaj na ovakvo stanje u društvu.

Ova nesrećna mlada žena koja je umrla za nju procenti nisu bitni. U ovom momentu visok stepen vakcinacije imaju te severne zemlje, znači u ovom momentu jedini izlaz da ovu pošast držimo pod kontrolom je vakcinacija. Ja lično mislim da ovakve demokratičnosti u izboru i pristupi nikuda ne vode. Ja lično mislim da demokratija baš nije za ovaj region, mi više poštujemo neke drugačije vrednosti. Samo da podsetim da je u staroj Jugoslaviji u roku od mesec dana bilo vakcinisano 18 miliona ljudi. Ne verujem baš da je tu bilo pitanje ko hće ili neće i to kada je u pitanju jedna veoma ozbiljna vakcina- Tu nastaje velika zabuna, i čak one koji se kolebaju šta da rade, odgovore od namere da se vakcinišu - kaže dr Jakovljević.

Lekari su naglasili da je potpuno iluzorno pričati i dalje o tome da li korona postoji ili ne, a ovo je poslednji momenat da se uozbiljimo.

- Sada je krajnje vreme da se uozbiljimo u toj meri da se takav zaštitnički odnos koji imamo prema trudnicama dovedemo i do ovog malog tragičnog procenta. Moja molba svim mojim kolegama je da prvo ne šaljemo poruke koje dodatno mogu da uplaše trudnice. Tek dodatna je zbunjenost kada su u pitanju žene koje planiraju da ostanu u drugom stanju. Imali smo dva potpuno oprečna stava, ili su preporučivali vakcinaciju ili nisu. Takvim kontradiktornim stavovima em što smo zbunjivali trudnice, em što ništa nismo rešavali. Moramo da sačekamo da bismo neke zaključke izveli - zaključuju lekari.

(Glas javnosti/Kurir)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR