Glas Javnosti

Premijer Švedske: Brojaćemo mrtve u hiljadama

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Švedska se mora pripremiti za na hiljade mrtvih od korona virusa, izjavio je premijer te zemlje Stefan Lofven.

"Brojaćemo mrtve u hiljadama. Moramo se pripremiti na to", rekao je Lofven u intervjuu za švedski dnevni list "Dagens Nyheter".

List navodi da se zemlja suočava s krizom zbog broja ljudi kojima je potrebna pomoć i zbog pada privrednog rasta.

Lofven je upozorio da će pandemija korona virusa potrajati "mesecima, a ne nedeljama".

"Odlucili smo se za strategiju poravnavanja krive zaraze, da sprečimo dramatični porast, jer naš zdravstveni sistem s tim neće moći da izađe na kraj", rekao je švedski premijer.

Eventualni neuspeh u sprovođenju takve strategije značio bi, kako je upozorio, "više pacijenata na intenzivnoj nezi i znatno više mrtvih".

Švedska je u odnosu na susede uvela puno blaže mere u suzbijanju širenja korona virusa.

Rast broja smrtnih slucajeva i zaraženih u Stokholmu nametnuo je, međutim, pitanja o ispravnosti politike švedskih vlasti da se protiv te bolesti bore bez ograničavanja kretanja građana poput većeg dela Evrope.

Švedski susedi Danska i Norveška su zatvorili svoje granice i škole, a Finska je izolovala svoja glavna urbana područja, prenosi portal Indeks.

Šveđani, s druge strane, mogu slobodno da idu u restorane, kod frizera i da šalju decu u škole, iako raste broj potvrđenih slučajeva zaraze i smrti od COVID-19, pre svega u Stokholmu, gde je zabeleženo više od polovine smrtnih slučajeva.

Sve je više znakova da se virus širi po domovima za stare, uglavnom u prestolnici gde je deo osoblja bolnica i domova za stare javno upozorio na nedostatak zaštitne opreme, poput maski.

Zabranjena su okupljanja više od 50 ljudi, srednje škole i fakulteti sada rade onlajn, a građanima je rečeno da ne putuju ako nije neophodno, što su sve blage mere u evropskom kontekstu.

Švedske vlasti su danas saopštile da ima 612 novih slucajeva zaraze korona virusom i da ih je sada ukupno 6.000.

Broj smrtnih slučajeva dostigao je 333, odnosno dnevno između 25 i 30, prema podacima švedskih zdravstvenih službi.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR