Glas Javnosti

Predrag Kon: Virus hara Srbijom! Ispraćaj i sahrana patrijarha Irineja su veliki epidemiološki rizik! POŠTUJTE MERE!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

 Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da su ispraćaj i sahrana patrijarha Irineja najavljena za nedelju u ovom trenutku veliki epidemiološki rizik, i da je njegova dužnost da to kaže.

"Ono što ja moram da kažem je da je veliki rizik u ovoj situaciji, sam ispraćaj i sama sahrana. To je moja dužnost. Sa druge strane, sve one koji osećaju takvu potrebu, ja najlepše molim da koriste zaštitu koja postoji, da vode računa o distanci, da izbegavaju svaku mogućnost da dođe do zaraze", rekao je Kon za RTS.

On je naveo i da su mere na snazi, uključujući zabranu okupljanja više od pet osoba, ali da je istovremeno jasno da svaki vernik oseća potrebu da isprati svog patrijarha.

Zvanično, taj skup u ovoj situaciji nije prihvatljiv epidemiološki, ukazuje Kon, ali sa druge strane, kako je dodao, to je nešto što niko ne može da zabrani.

Kon je preneo i da je medicinski deo Kriznog štaba instistirao na usvajanju rigoroznijih mera i predlog dostavio predsednici Vlade.

Očekuje da će ih Vlada usvojiti i da će biti saopštene sutra. "Očekujem da će to sutra da se zvanično saopšti", napominje Kon, koji ne želi unapred da govori o novim merama, ali navodi da su rigoroznije od onih koje su na snazi.

Ocenjuje i da teško može da se dese da Vlada me prihvati nove preporuke.

Kon upoziorava da se u Beogradu dnevno otkriva više od 2.000 novih slučajeva, a praktično se 20.000 dnevno pojavljuje. "To je 10 puta više nego što otkrivamo", naglasio je on.

"Molio bih posebno starije i koji su posebno osetljivi da sebi ne dozvole rizik kakav će biti na toj sahrani".

Upozorio je da virus hara Srbijom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR