Glas Javnosti

PREDRAG KON DA PROVERI KOLIKO KOŠTAJU PCR TESTOVI U REGIONU: Ni pre poskupljenja nisu bili najjeftinji u Srbiji

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Takozvani PCR testovi , kojima se utvrđuje prisustvo korona virusa kod pacijenata u Srbiji će umesto dosadašnjih 6000, od 1.januara 2020. koštati 9000 dinara, najavio je dr Predrag Kon i dodao da „smo bili najjeftiniji u regionu“.

A da li su stvarno najjeftiniji u pređenju sa mesečnim primanjima u čitavom regionu, umesto dr Kona na to pitanje daju odgovor mesečna prosečna primanja i cene istih testova u regionu , ali i u nekim zemljama Evrope i sveta.

Cene su i u regioni, Evropi i svetu različite u zavinosti da li se test radi u privatnim laboratorijama ili u javnimn ustanovama.

U Srbiji će ovaj test za strane državljane biti duplo skuplji , odnosno 18.000 dinara.

Cene PCR testova u regionu

Zanimljivo je da je član Kriznog štaba Predrag Kon kazao da su testovi u Srbiji jeftiniji nego u regionu. Očigledno da, sudeći prema cenama istih u okruženju , nije dobro obavešten. A naročito nisu najjeftinji ako se uprede prosečna primanja u Srbiji i regionu.

U Srbiji na prosečnu platu od 500 evra test košta od Nove godine 76 evra, dok u Sloveniji, na primer, koja ima duplo veću prosečnu neto zaradu od 1150 evra  test staje između 80 i 120 evra.

U susednoj Hrvatskoj cene PCR testova su različite od županije do županije i kreću se od 60 do 200 evra, što je i najveća cena testa u Evropi, na prosečnu platu od skoro 900 evra.

U privatnim klinikama u Crnoj Gori PCR test košta 80 evra, dok je za ovo testiranje u Severnoj Makedoniji potrebno od 40 do 89 evra. Ove dve države imaju i nešto manju prosečnu platu od Srbije.

Za razliku od Srbije, koja je povećala cenu testa na lični zahtev, u Bosni i Hercegovini je ona smanjena.

Foto:Tanjug

Tako je Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije doneo odluku po kojoj PCR od decembra 2020. košta 57,3 evra.

Prethodno je test koštao oko 70 evra.

U Francuskoj besplatno testiranje, u Indiji 17 evra

Francuska je jedna od zemalja u kojoj je ovo testiranje besplatno,a prosečna mesečna  neto zarada u ovoj zemlji iznosi oko 2100 evra.

Zbog porasta broja zaraženih, Francuska je od leta odlučila da testovi na Kovid-19 budu besplatni, kada su iz Vlade upozorili da „još nismo dobili ovaj rat".

Među najjeftinijim testovima na svetu su oni u Indiji - oko 17 evra.

U Velikoj Britaniji gde je prosečna neto plata oko 2000 evra PCR test na sopstveni zahtev košta oko 160 evra, dok se u Nemačkoj  ( prosečna plata oko 2200 evra) na Frankfurtskom aerodromu, na sopstveni zahtev, može se testirati po ceni od 56 evra, a rezultat stiže u narednih šest do osam sati.

Oni koji žele rezultate za tri sata moraju da plate 139 evra.

U Austriji test sa rezultatom koji se dobija narednog dana košta 120 evra.

U Švedskoj gde je prosečna plata oko 1900 evra PCR test koji se dobija a za dva dana košta 140 evra, ali oni koji žele da ga dobiju za dan - moraju da plate duplo više.

Cene testova u Sjedinjenim Američkim Državama se dosta razlikuju u zavisnosti koja je savezna država, ali koštaju od 50 do 200 dolara.

Južnoafrička republika PCR testove naplaćuje oko 50, a Meksiko oko 120 evra.

(Glas javnosti )

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR