Glas Javnosti

Predrag Kon: Do juna bilo TRI PUTA više umrlih od korone nego što je prijavljeno (VIDEO)

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Obradio sam podatke do juna meseca - tri puta je bilo više smrtnih slučajeva od kovida 19 nego što je bilo pismeno prijavljeno, izjavio je epidemiolog dr Predrag Kon.

- Smrtni slučajevi ne mogu precizno da se iskazuju, a to sam već objašnjvao, ukoliko ne prođe određeni period. Tek za dva meseca vraćaju se nazad podaci koji su upisani u takozvanoj potvrdi o smrti. Potvrda je deo obrasca u skladu sa zakonom., istakao je dr Predrag Kon.

Podsetimo, prema navodima BIRN, u Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenta, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.  BIRN je svoje istraživanje objavio na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19.

On je, kako ističe – obradio podatke do juna meseca.

-Do juna je bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je pismeno prijavljeno, navodi Kon.

To je nastalo zbog, ističe – kompjuterskog programa.

-Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. On u jednom trenutku nije bio dovoljno precizan i – ne mogu da tvrdim zašto – negde od sredine juna, on nije bio precizan. Mi nikada nsimo radili po tom sistemu, nikada do sada nismo imali takav nadzor. Inače imamo nešto sasvim drugačije nešto što redovno funkcioniše”, rekao je Kon, dodavši da to nije sada bilo moguće zbog masovnosti.

-Morate da se adaptirate, naveo je.

Ispitivanje proteklih slučajeva, kaže nije bila interna kontrola već njegov “lični rad”.

-Koristio sam statističke podatke, takozvanu mortalitetnu statistiku. To su obrsasci koji jedan deo imaju čisto statistički, dok drugu čini potvrda o smrti. Ta potvrda o smrti ima tri dela: neposredni uzrok smrti, osnovni uzrok smrti i posredne uzroke smrti. Sve podatke dobio sam iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Jer, nakon što Zavod za statistiku obradi podatke šalju ih nazad na kontrolu šifriranja, ističe Kon.

On navodi da prijave smrti u pisanoj formi stižu ranije, a potvrde o smrti kasnije, posle dva meseca.

Kako je naveo, od marta do juna ove godine bilo je 210 smrtnih ishoda koji su za osnovni i neposredni uzrok imali kovid, a zvanično je prijavljeno 118.

-Našao sam 29 smrtnih ishoda u istom periodu od virusne pneumonije. Našao sam i višak smrtnosti – 102 viška od neoznačene pneumonije. Od ta 102 slučaja viška ne možemo sve računati da je bio kovid, ali značajan deo jeste. Taj višak kad se prati – i poredi iz godine u godinu – u višku smrtnosti za ceo period postoji 345 ljudi, i to se dešava u svakoj epidemiji”, rekao je dr Predrag Kon.

-Ono što se neposredno objavljuje je u informatičkom sistemu . Izvor podataka iz informacionog sistema je jedna stvar, a iz pisanog je druga”, navodi Predrag Kon.

Kon kaže da njima podaci u Gradski zavod stižu nakon dva dana, a da na osnovu onoga što je pratio – sadašnji podaci koji se sada viđaju na sajtu covid.rs jesu vrlo približni i da, što se Beograda tiče, “on se uklapa u ovo”.

-Sada mogu da tvrdim da su podaci vrlo približni i vrlo tačni. Ovo što se pojavljuje jedan slučaj ili ne – to ćemo videti tek kasnije, istakao je Kon.

(Glas javnosti/NewsmaxAdria)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR