Glas Javnosti

PRE TRI NEDELJE JE BOLNICA BILA PUNA: Smanjuje se broj bolesnika u KBC "Bežanijska kosa", ugroženi su stariji pacijenti

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa" Bogdan Crnokrak izjavio je večeras da se u toj bolnici nalazi 217 kovid pacijenata, od kojih je 26 u jedinicama intezivnog lečenja.

Crnokrak je rekao da je pre tri nedelje bolnica bila puna, a da danas imaju 10 odsto slobodnih mesta, kao i da se smanjuje i broj pregleda u njihovoj prijemno-trijažnoj ambulati - pre dve nedelje u proseku se pregledalo oko 270 pacijenata, a sada oko i malo iznad 150.

Govoreći o starosnoj strukturi pacijenata navodi da je u odnosu na novembar prošle godine sada prosečna starost pacijenata 10 godina veća.


- U novembru je u proseku starost pacijenata bila oko 62 godine, a sada 71 godinu. To su uglavnom hronični pacijenti sa pratećim bolestima - kazao je Crnokrak.

Ističe da je kovid sistemska bolest koja pogađa sve organe, da nema organa niti organskog sistema koji nije zahvaćen kovidom - na koji kovid ne može da utiče.


- Najčešće su kardiovaskularni problemi, pacijenti se javljaju kardolozima, endokrinolozima, gastroenterolozima, pulmolozima. Uočava se dosta loša regulaciju pritiska, poremećaj ritma, regulacije glikemije. Zatim su tu gastroenterološke tegobe, bolovi u stomaku, dijareje - objašnjava Crnokrak.

Na pitanje da li su tromboze češće kod delte ili omikrona, navodi da se u odnosu na pre godinu dana broj tromboza u arterijama drastično smanjio.


- I kodomikrona i kod delte je stanje vrlo slično - arterijskih tromboza ima značajno manje za razliku od venskih tromboza kod kojih smo primetili da su u porastu. Znači, značajno je veći porast venskih tromboza sa svim posledicama - naveo je Crnokrak, prenosi RTS.

Prema njegovim rečima, ugroženi su stariji pacijenti i oni koji inače imaju rizik od tromboze - pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti i nepokretni pacijenti.

Od početka godine u Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa" pregledano je oko 12.000 pacijenata.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR