Glas Javnosti

PRAVILO JE DA NEMA PRAVILA: Na bolovanje odlazi kako ko hoće, za bolest 100 odsto plate, za izolaciju smanjena nadoknada

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Od kada je počela pandemija koronavirusa država je preporučila da oni koji odlaze na bolovanje usled ove bolesti dobijaju 100 odsto novčane nadokande, a ne kako je zvanična praksa 65 odsto.


Međutim, to zavisi da li plata stiže iz kase privatnika ili iz javnog sektora. Da li i kakva prava imaju prava imaju zaposleni u pandemiji?

Pitanja je mnogo, a odgovora malo. Zbunjeni su i zaposleni i poslodavci, jer pravila za otvaranje bolovanja usled pandemije diktira virus.

- Koleginica je dve ili tri nedelje bila odsutna i bila je plaćena sto odsto, pošto joj je još jedan član porodice oboleo, morala je da bude kod kuće s tim u vezi primala je platu 65% odnosno postavila se dilema da li treba da primi platu u iznosu od 65 ili sto odsto - kaže direktor Sedme beogradske gimnazije Miroslav Markićević.

Oni koji su se zarazili kovidom, oni koji su izolaciji ili samoizolaciji, a za to imaju rešenje, primaju 100 odsto zarade, kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, piše RTS.

Prema njenim rečima, ako je bolovanje duže od mesec dana, 65% zarade snosi RFZO, a ostatak od 35 odsto država.

U privatnom sektoru poslodavci postupaju u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. Ne isplaćuju svi punu platu tokom bolovanja, već se odlučuju za 65 odsto, što je zakonska obaveza.

- Ono što trenutno važi u privatnom sektoru, to je da najveći broj negde oko 80 odsto zaposlenih prima 65 odsto naknade za bolovanje, a negde oko 20 odsto privatnih poslodavaca isplaćuje sto odsto naknade - kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Sa početkom školske godine, javljali su se sporadični slučajevi ili sumnje na koronavirus kod učenika. U tim okolnostima ceo razred mora u izolaciju, a to otvara novu dilemu za roditelje: imaju li u tom slučaju pravo na bolovanje.

- Naravno da imaju pravo ukoliko je dete potencijalni kliconoša. Roditelj dobija potvrdu od škole ili od predškolske ustanove, zatim tu potvrdu nosite sanitarnom inspektoru, sanitarni inspektor daje svoje mišljenje i onda nadležni lekar otvara bolovanje - kaže Olga Vučković Kićanović, pravnik, stručnjak za radno pravo.

Poslodavci mogu da kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu urede veću naknadu zarade u slučaju odsustva zbog privremene sprečenosti za rad od naknade koja je propisana Zakonima o radu ili o zdravstvenom osiguranju.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR