Glas Javnosti

POSLE MINI-RASPUSTA DOMOVI ZDRAVLJA VEĆ ZAKRČENI: Haraju virusi ali i novi soj kraken

Korona virus
Autor: Glas javnosti/Blic

Posle mini raspusta, deca su se juče vratila u školske klupe. Ono o čemu se diskutuje jeste dolazak krakena, novog soja kovida, a zna se da su domovi zdravlja već bili puni "zahvaljujući" virusu koji je destkovao odeljenja u školama. Tako se postavlja pitanje kako će ovaj mali raspust za Sretenje i povratak dece u kolektiv uticati na porast broja bolesne dece, ali i generalno cele populacije.

Prethodne nedelje smo proslavljali Dan državnosti Srbije tako su neradni bili sreda i četvrtak, 15. i 16. februar. Slobodan je bio i petak 17. i tako je praznovanje državnog praznika spojeno sa vikendom.

Tokom ovih pet slobodih dana svedočili smo praznim gradovima i punim skijalištima i uopšte destinacijama za odmor. Poučeni pandemijom korona virusa, znamo da je to veoma plodno tle za širenje virusa.

Na celu situaciju dodajte i da je u Srbiji otkriven novi soj korona virusa - kraken, koji se prenosi lakše nego prethodni sojevi kovida. Dobra vest je da su dosadašnja iskustva i istraživanja pokazala da ne daje težu kliničku sliku. Od simptoma javlja se povišena temperatura, slabost, grlobolja, kijanje, pojačano curenje nosa, glavobolja, bol u kostima.


Prethodno su brojni pedijatri svedočili o povećanom broju bolesne dece. Roditelji su prijavljivali desetkovana odeljenja u školama, a pedijatri su govorili da mališani imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.

Da situacija nije naivna, pokazuju i poređenja broja zaraženih korona virusom u poslednje vreme. Ove brojke su blagom porastu!

Broj zaraženih korona virusom u prethodnom mesecu je bio u padu, međutim, u kada se uporedi broj inficiranih u poslednja tri dana u odnosu na iste dane prethodne nedelje sve sluti da situacija ne ide na bolje.

Tako je u nedelju zabeležno 586 zaraženih korona virusom, a istog dana nedelju dana ranije bilo ih 360. U subotu, 18. februara, zaraženih za 24 sata bilo je 719, a tačno sedmicu ranije 573. Slična situacija je i za petak, kada je taraženih bilo 876, sedam dana pre 760 obolelih.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR