Glas Javnosti

Posebno urediti prava osoba sa autizmom tokom epidemije

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Povodom 2. aprila, Međunarodnog dana osoba sa autizmom, Stranka slobode i pravde zatražila je da se izrade posebna uputstva za zaštitu prava osoba sa autizmom u slučaju da budu pozitivne na virus korona i u slučaju da njihovi roditelji ili staraoci budu pozitivni na virus, kao i da se osobama sa autizmom i njihovim pratiocima dodele posebne dozvole za kretanje u vremenu kada je to zabranjeno.

Kako su naveli u saopštenju, članovi primarne porodice se u tim slučajevima ne smeju razdvajati jer osobe sa autizmom imaju poseban odnos sa članovima svoje porodice i neretko funkcionišu samo uz njihovu pomoć.

Takođe, ŠP traži i da se osobama sa autizmom, naročito deci i njihovim pratiocima, izdaju posebne dozvole za izlazak u vremenu u kome je na snazi zabrana kretanja.

Navodeći da se svake godine 2. aprila puštaju plavi baloni koji znače "Razumemo vas. Prihvatamo vas.", u saopštenju se ističe da ove godine baloni nisu potrebni, već da je potrebna prava podrška i dokaz da smo ljudi sposobni da vodimo računa o svoj našoj deci.

U saopštenju se navodi i da u redovnom stanju Srbija nije imala Centar za autizam, kao ni Registar osoba sa autizmom, niti Registar osoba sa teškoćama u razvoju.

Dodaje se da Srbija nije imala defektologe i logopede pri medicinskim centrima, vrtićima, školama u dovoljnom broju da se ne moraju davati ogromne svote novca za privatnu praksu, kao ni Zakon Roditelj - Negovatelj kojim bi roditelji dece sa većim teškoćama u razvoju dobili republički minimalac i radni staž, usled celodnevne brige o detetu.

Srbija je imala 28 razvojnih savetovališta, dodaje se i navodi da međutim u njima nije imala rane intervencije, ni rane dijagnostike, a primećuje se i da je naša zemlja nakon 10 godina, u vezi inkluzije još uvek na početku.

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR