Glas Javnosti

POOŠTRENA KONTROLA NA AERODROMIMA: Evo koji putnici će biti testirani odmah i gde zaraženi odlaze na lečenje

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Zbog pojavljivanja novog soja koronavirusa pod nazivom omikron, kontrola na aerodromima će biti pooštrena.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove i član Kriznog štaba Goran Stamenković rekao je da je na graničnim prelazima pojačana kontrola putnika, naročito na aerodromima. Posebno su kritični putnici iz afričkih zemalja koji se upućuju na bolničko lečenje ukoliko su pozitivni ili odlaze u izolaciju pod nadzorom ako su negativni.

- Mi smo u koordinaciji sa Institutom Batut pripremili jedan scenario koji smo dostavili i ministru zdravlja i kabinetu premijerke u smislu pooštrene kontrole i načina postupanja sa putnicima u međunarodnom saobraćaju u vezi sa eventualnim dolaskom iz određenih rizičnih zemalja - rekao je Stamenković za RTS.

On je takođe dodao da je Institut "Batut" sačinio listu zemalja prema njihovim preporukama i informacijama, jer postoje zemlje sa posebnim rizikom, kao što su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi. Svi koji su dolaze iz ovih zemalja ili su tamo boravili,biće testirani na aerodromu.

- Suština je dužina boravka u prethodnih 14 dana u ovim zemljama južne Afrike. Suština je da svakog od tih putnika na pasoškoj kontroli mora da identifikuje MUP, da se u saradnji sa graničnom sanitarnom inspekcijom proveri zdravstveno stanje. Obezbeđeni su uslovi za testiranje na Aerodromu Nikola Tesla. Svakome će se raditi pi-si-ar. Mi ćemo pratiti dokumentaciju koju putnik poseduje. Govorim o onima koji imaju dokaz o preležanoj bolesti ili imaju važeći kovid sertifikat - kazao je Stamenković.

Naglasio je da će svi putnici koji budu pozitivni odlaziti na lečenje na tačno određeno mesto, a to je trenutno kovid bolnica u Batajnici, a da će svi negativni morati u izolaciju, te da ćepripadnici MUP-a proveravati dali se nalaze na adresi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR