Glas Javnosti

Pojavio se fenomen duple infekcije gripom i koronom kaže institut Batut

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Nema okruga u Srbiji u kojem nije potvrđen virus gripa, a do sada je potvrđeno pet slučajeva istovremene infekcije i virusom gripa i koronom, i to na teritoriji Beograda.

Kako navodi Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" registruje se široka geografska rasprostranjenost i srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa, u Republici Srbiji je u šestoj izveštajnoj nedelji (od 6. do 12.l februara) registrovano ukupno 13.471 slučaj oboljenja sličnih gripu, sa najvećom učestalošću javljanja u uzrasnoj grupi od novorođenih do četvrte godine, a zatim od pet do 14 godina.

Na osnovu rezultata laboratorijskih analiza Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak”, koji se dostavljaju Institutu za javno zdravlje Srbije ,"Dr Milan Jovanović Batut", u Republici Srbiji je od početka sezone nadzora do sada virus gripa potvrđen na teritoriji svih okruga: Beogradskog, Sremskog, Srednjebanatskog, Južnobačkog, Zlatiborskog, Pomoravskog, Kolubarskog, Braničevskog, Podunavskog, Šumadijskog, Nišavskog, Jablaničkog, Pirotskog, Moravičkog, Raškog, Topličkog, Borskog, Zaječarskog, Rasinskog, Mačvanskog, Južnobanatskog, Zapadnobačkog, Pčinjskog, Severnobačkog i Severnobanatskog okruga i na teritoriji nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

"U Republici Srbiji su potvrđena sva tri tipa virusa gripa, AH1(pdm09), AH3 i tip B, sa dominacijom podtipa AH1(pdm09)", naveo je Batut.-izvor Sputnjik

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR