Glas Javnosti

Podneta KRIVIČNA prijava protiv zubara zaraženog korona virusom

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Protiv zubara iz Novog Sada koji je sa simptomima korona virusa lečio pacijente biće podneta krivična prijava, kao i protiv još jednog pacijenta koji zajedno sa stomatologom leži u Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine, saopštio je pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.

"To će biti ozbiljne krivične sankcije za dva pacijenta koja su primljena juče u KCV, pogotovu pacijent koji se već nalazi na respiratoru, koji je obavljao privatnu stomatološku praksu i to jedno vreme, prema našim saznanjima, čak i sa znakovima infekcije. Protiv takvih lično ću podneti krivične prijave", najavio je Gojković.

On je istakao da je Krivičnim zakonikom Republike Srbije regulisano da je, ukoliko se ne poštuje Zakon o zaraznim bolestima, kazna zatvora do tri godine, ukoliko nesavesnim ponašanjem nanesete teško delo u vezi sa prenošenjem infekcije drugim osobama do osam godina, a ukoliko to što ste uradili dovede do smrtnog ishoda druge osobe, kazna zatvora je do 12 godina.

Podsetimo, zaposlenima u Kliničkom centru Vojvodine stiglo je obaveštenje da je svim zdravstvenim radnicima ove ustanove zabranjen dopunski rad tokom trajanja vanrednom stanja. Uz to je stiglo i naređenje da svaki upravnik u svojoj organizacionoj jedinici mora o toj odluci da obavesti sve zaposlene.

Gojković je objasnio da je ovakva mera doneta jer oni zdravstveni radnici koji u ovom trenutku nemaju jak intezitet posla u državnim bolnicama, ne mogu svoje privatne poslove da obavljaju u privatnim bolnicama, da dolaze u kontakt sa pacijentima i potom druge kolege i građane da izlažu riziku.

 
"Ne možemo na taj način da gubimo zdravstvene radnike. Pojedine kolege, koje u ovom trenutku nemaju intezitet posla u državnim bolnicama, jer će prvenstveno najveći deo posla ovde obavljati internisti, pulmolozi, infektolozi, epidemiolozi, pošto nisu usko specijalizovani za to, radiće nešto drugo u okviru bolnica", dodao Gojković.

On je saopštio da trenutno u Vojvodini ima 36 pozitivnih pacijenata na korona virus, od kojih se 13 nalazi u KCV, a tri pacijenta su u teškom opštem stanju i nalaze se na respiratoru u Infektivnoj klinici.

"Imamo rasprostranjenost virusa u svih sedam upravnih okruga u AP Vojvodini. Od prvog registrovanog slučaja korona virusom u našoj zemlji, koji je bio 6. marta u Subotici, testirali smo 276 građana Vojvodine. Moramo se ponašati kao da smo svi zaraženi ili da smo bili u kontaktu s nekim potencijalno zaraženim. Od svih 36 pacijenata zaraženih korona virusom u AP Vojvodini, pratimo više od 5.500 kontakata. U zavisnosti od pojave simptoma, radićemo njihovo testiranje na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, kako nalaže epidemiološka služba", istakao je Gojković.

Izvor: Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR