Glas Javnosti

POČINJE VAKCINACIJA DECE U SRBIJI: Dr Đerlek najavio koja će grupa dece PRVA PRIMITI DOZU!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Komisija Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije danas će odlučiti da li će se vakcina protiv koronavirusa koristiti kod dece od 12 do 15 godina.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da očekuje da će komisija dati pozitivnu ocenu i da će se verovatno vakcina prvo preporučiti deci koja boluju od hroničnih bolesti. Đerlek je naglasio da je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije jedna od najrigoroznijih agencija u svetu po pitanju dozvole.

- Komisija je sastavljena od izuzetno kvalitetnih stručnjaka koji su se usavršavali širom sveta i ja zaista imam puno poverenje u našu Agenciju. Očekujem da će dati pozitivno svetlo i sertifikat koji će dati upotrebu "Fajzerove" vakcine za decu od 12 do 15 godina - kaže Đerlek.

Istakao je da su američka agencija FDA i evropska agencija EMA već dale saglasnost za upotrebu "Fajzerove" vakcine kod dece tog uzrasta. 

Đerlek je dodao da će se verovatno vakcina prvo preporučiti deci koja boluju od hroničnih bolesti gde upala pluća može da bude vrlo ozbiljan faktor i da ugrozi njihovo zdravlje.

- Očekujemo od pedijatara da će imati značajnu ulogu u preporuci, a s obzirom na to da se radi o maloletnoj deci naravno da su roditelji ti koji će odlučivati o svojoj deci - dodao je Đerlek.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR