Glas Javnosti

POČINJE IMUNIZACIJA: Vakcinisanje u Srbiji protiv KORONE počinje PRE NOVE GODINE!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Nakon što je juče Velika Britanija postala prva država na svetu koja je odobrila upotrebu Fajzer/Bajontek vakcine protiv koronavirsa, ove kompanije su srpskoj Agenciji za lekove predale dokumentaciju za njenu reguistraciju.

Prof. dr Miroslav Savić, član Komisije za registraciju lekova pri Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) kaže da je za sagledavanje procesa registracija vakcina na globalnom i nacionalnom nivou važna činjenica da svi aktuelni procesi registracije u zapadnim zemljama – od strane EMA u Evropskoj uniji, FDA u SAD, MHRA u Velikoj Britaniji, idu po proceduri koja se, uz neke regulatorne varijacije na temu, zove Emergency Use Authorization (registracija za hitnu upotrebu).

Te procedure jesu znatno kraće nego standardne registracije, i njihovo trajanje meri su nedeljama, ne mesecima”, kaže Savić, koji je redovni profesor na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu.

Naglašava da to ne umanjuje zahtev i cilj da vakcine koje budu registrovane poseduju potreban kvalitet i dobro sagledanu efikasnost i bezbednost.

-Kroz ovaj proces, u posebno složenom javnozdravstvenom trenutku, odražava se zakonska, profesionalna i etička odgovornost i obaveza svih pojedinaca koji su uključeni u proces registracije lekova širom sveta, uključujući Srbiju, poručuje profesor.

Na pitanje da li će i Srbija za Fajzer/Bajontekovu vakcinu primeniti proceduru registracije za hitnu upotrebu, odgovara da je to pitanje za ALIMS, ali da za to postoje opcije koje predviđa Zakon o lekovima.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR