Glas Javnosti

Parlament odobrio! Uprkos protestima i protivljenju Austrija prva evropska država gde je VAKCINACIJA OBAVEZNA

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Do danas je 72 odsto od oko 8,9 miliona stanovnika Austrije u potpunosti vakcinisano protiv kovida 19

Austrijski parlament odobrio je u četvrtak da vakcinacija protiv kovida-19 za odrasle od februara bude obavezna, pa je Austrija tako postala prva evropska zemlja koja je to učinila uprkos talasu protesta i protivljenja takvoj meri u borbi protiv pandemije, javlja AFP.

Agencija podseća da su desetine hiljada ljudi demonstrirale protiv obavezne vakcinacije od kada je ta mera objavljena u novembru u nameri austrijskih vlasti da se poveća stopa vakcinacije u zemlji. Zakon je u parlamentu sa 183 mesta prihvaćen velikom većinom od 137 glasova, a 33 je bilo protiv.

Pre nego što stupi na snagu 4. februara, meru obvezne vakcinacije mora da potvrdi gornji dom parlamenta i da je potpiše predsednik Austrije Aleksander Van der Belen.
Vlada tvrdi da nije cilj nametnuti vakcinaciju silom već naterati na imunizaciju finansijskim sankcijama. Predviđene su kazne od 600 do 3.600 evra, ali se ukidaju ako se prkršioci vakcinišu u roku od dve sedmice. Vlada je prvobitno želela da obaveznom vakcinacijom obuhvati sve starije od 14 godina, ali se sada ta mera odnosi samo na odrasle, osim trudnica i osoba sa medicinskim izuzećem.


Do danas je 72 odsto od oko 8,9 miliona stanovnika Austrije u potpunosti vakcinisano protiv kovida 19, što je približno proseku u celoj Evropskoj uniji gde je prosek nešto više od 70 odsto, ali je nekoliko procenata manje nego u susednoj Italiji ili i Francuskoj, navodi AFP. Mera je doneta u vreme kada Austrija beleži rekordan broj zaraženih zbog širenja omikron varijante korona virusa - prema podacima od srede bilo ih je više od 30.000 zaraženih za 24 sata.


BONUS VIDEO: ĐOKOVIĆ GASI AUSTRALIAN OPEN?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR