Glas Javnosti

PANDEMIJA ODVOJILA NEJAČ OD RODITELJA: Više od 140.000 dece u STARATELJSKIM DOMOVIMA!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Pandemija korona virusa, unela je velike promene u porodične živote širom sveta, a ono što zabrinjava je da su mnoga deca na neko vreme, ili čak zauvek ostala bez svojih roditelja.

Desetine hiljada dece u Americi ostalo je bez roditelja ili staratelja zbog kovida 19, navodi se u najnovijem istraživanju i naglašava se da je to razorna posledica pandemije koronavirusa za koju stručnjaci kažu da ćese tek osetiti u godinama koje dolaze.

Istraživanje koje je objavio medicinski časopis Pediatrics, rađeno je iz širokog spektra podataka o rođenju, smrti..., procenilo je da je 129.630 dece izgubilo primarnog negovatelja zbog korone, prenosi NBS news.

Još je 22.007 izgubilo sekundarnog staratelja, poput bake ili dede koji su živeli u istom domu.

-Kada dete izgubi roditelja ili staratelja, trebaće mu pomoć sve dok ne napuni 18 ili 24 godine. Nastaje problem, koji će trajati mnogo godina, rekla je Suzan Hilis iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

S njom se slaže i pedijatar Ričard Beser, on navodi da deci koja izgube primarnog staratelja prete i drugi ozbiljni problemi, poput rizika od deložacije ili potrebe za promenom škole.

Oko četvrtina američke dece živi sa samo jednim roditeljem, navodi se u podacima.

Studija je uključivala podatke od aprila 2020. do kraja juna 2021. godine, upravo kada je superzarazna delta varijanta počela da se uzima u obzir.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR