Glas Javnosti

OVO ZANIMA CELU PLANETU: KOLIKO DUGO ŠTITE VAKCINE?

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Profesorka Medicinskog fakulteta Ljiljana Marković Denić izjavila je danas da u 14 gradova počinje istraživanje o tome koliko dugo štite vakcine protiv kovid-19.

Ona je za RTS rekla da će u istraživanju učestvovati 1.000 ispitanika, a radiće se ispitivanje nivoa antitetala i celularnog imuniteta, prenosi Fonet.

Ljiljana Marković Denić objasnila je da je u pitanju velika nacionalna studija, a ispitanici učestvuju dobrovoljno i kod njih će se pratiti dinamika antitela čitavu godinu, odnosno u četiri navrata uzimaće se nivo antitela.

Prema njenim rečima, slučajnim izborom odabrano je 14 gradova - u zapadnoj Srbiji Kraljevo, Kruševac, Šabac, u istočnoj Srbiji Zaječar, Vranje, Leskovac, nekoliko domova zdravlja u Beogradu i Vojvodini.

Objasnila je kako će to izgledati - kada osoba dođe da primi vakcinu, prvu dozu, pitaće se da li želi da učestvuje u studiji - prvi uzorci uzimaće se u domovima zdravlja, 15 dana posle druge doze u nadležnom zavodu za javno zdravlje, pratiće se posle šest meseci i godinu dana.

"Moći ćemo da sagledamo dinamiku imuniteta posle vakcinacije", kazala je Ljiljana Marković Denić.

Dodaje da je studiju odobrila Vlada Srbije, nosilac studije je Medicinski fakultet u Beogradu, a učestvuje Institut za primenu nuklearne energije, Batut i domovi zdravlja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR