Glas Javnosti

OVO SVE ZANIMA: Šekler otkrio kada će kraj pandemije korona virusa

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Ako ste vakcinisani, imate par dana simptome, mnogo blaže nego nevakcinisani, vrlo je mala verovatnoća da ćete biti za hospitalizaciju.


Virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler sa Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu dao je odgovor na pitanje koje sve zanima, a to je kada će kraj pandemije.

-Kraj pandemije biće brže nego što 99 odsto ljudi misli. Kombinacija vakcina, prebolevanja, prokužavanje, to su sve faktori koji ovu vrstu pandemije treba da svedu na endemiju, odnosno na peti humani koronavirus. Na dobrom smo putu i čini se da možda ova veća prenosivost, a manja patogenost jeste neki pravac koji ukazuje da se možda sve odvija u dobrom smeru, ali, napominjem, ako ste primili vakcinu, preboleli virus, vaš organizam već ima iskustva u borbi sa koronom i već ne može ništa više da ga iznenadi. Teško će on dobiti neki teži oblik posle toliko iskustva - kazao je dr Šekler za TV Prva.
Dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator na vakcinalnom punktu na Beogradskom sajmu, rekao je da je broj zaraženih od korone u našoj zemlji već danima petocifren, a da je moguće da ih je i više od 20.000 dnevno.
- Sada imamo oko 13.000, ali šta je sa građanima koji nisu stigli na red, koji su ostali kod kuće, nisu otišli jer nemaju težu kliničku sliku i žele da im to prođe u kućnim uslovima? Mi sada već znamo da je sigurno broj preko 20.000 zaraženih svaki dan - rekao je za TV Prva dr Bekić.

Dr Milanko Šekler je pojasnio šta to znači između 150.000 i 200.000 zaraženih nedeljno.

- Dosta je koincidentnih slučajeva hospitalizacije, to je, recimo, kada neko treba da ima neki zahvat zdravstveni, ali mora prethodno da bude testiran i ispostavi se da je pozitivan, a nema nikakve simptome. Ovde se očekivalo da će biti gužvi u kovid ambulantama, imamo sigurno preko 20.000 dnevno, na nedeljnom nivou imamo možda 150.000-200.000 zaraženih - kazao je dr Šekler.

-Osnovna stvar je da li ste vakcinisani ili niste. Mi zaboravljamo ključnu stvar da su i u Južnoj Africi takva iskustva, i u ovim zemljama gde imaju stotine hiljada zaraženih, ključna razlika u težini simptome jeste da li ste vakcinisani. Ako ste vakcinisani, imate par dana simptome, mnogo blaže nego nevakcinisani, vrlo je mala verovatnoća da ćete biti za hospitalizaciju. Oni koji nisu vakcinisani će imati sasvim solidne simptome, biće kao pregaženi - rekao je dr Šekler, prenosi Kurir.

BONUS VIDEO: SANDA RAŠKOVIĆ - IVIĆ: NAŠ ZDRAVSTVENI SISTEM BAGUJE!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR