Glas Javnosti

Ova je zemlja samlela koronu!

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Šta donosi radikalni pristup borbi protiv koronavirusa? List Vašington post nahvalio je novozelandski pristup borbi protiv koronavirusa, na prvom mestu zatvaranje granica za strance i uvođenje totalnog karantina čim se virus pojavio, preneo je Index.hr.

Vašington post je tako objavio tekst sa naslovom: “Novi Zeland nije samo poravnao krivu. Oni su je samleli”. Novinarka Ana Fifild – poreklom sa Novog Zelanda, ali živi u inostranstvi poslednjih 20 godina, napisala je da je “bilo potrebno samo 10 dana kako bi se pokazalo da je novozelandski pristup delotvoran”.

DNa Novom Zelandu je zabeleženo oko 1.200 potvrđenih slučajeva covida-19 sa jednim zabeleženim smrtnim ishodom. Dva dana zaredom broj novih slučajeva je padao, iako se broj testiranja povećava. Broj izlečenih danima je veći nego broj novozaraženih.

Profesor Nik Vilson, direktor programa za epidemije na Univerzitetu tu u Otagou, rekao je za Business Insider da se slaže sa Vašington postom, ali je upozorio na to da Novi Zeland još nije pobedio koronavirus.

“Stvari izgledaju obećavajuće, ali još uvek postoji opasnost da ovaj pristup ne uspe. Novi Zeland će možda morati da se okrene drugim strategijama”, kazao je.

Vilson je u komentaru, zajedno sa Majklom Bejkerom, epidemiologom i profesorom na istom univerzitetu, napisao: “Novi Zeland je sada jedina zapadna država koja sledi strategiju eliminacije (iako je to model koji se koristi u azijskim zemljama, uključujući Kinu, Hong Kong, Tajvan, Singapur i Tajvan).”

“S druge strane, mislimo da je to ispravna odluka, utemeljena na onome što sada znamo o ovoj pretnji, njenom velikom uticaju na zdravlje, dostupnim alternativnim strategijama i potencijalnim koristima”, napisali su.

Što je uradio Novi Zeland?

Novi Zeland je 19. marta zatvorio svoje granice za strance. Tu zemlju, inače, svake godine poseti oko 4 miliona ljudi.

Premijerka Ardern savetovala se sa stručnjacima koji su kazali kako se mora uvesti potpuni karantin.

Četiri dana kasnije, 23. marta, Ardern je kazala da cela zemlja ima 48 sati kako bi se pripremila na potpuni karantin. Tada su na Novom Zelandu bila zabeležena 102 slučaja koronavirusa.

Totalni karantin jen značio da svi moraju četiri nedeljne da ostanu u svojim kućama, osim ako moraju do prodavnice ili se bave nekim od ključnih zanimanja poput rada u zdravstvu.

Vašington post piše kako je odgovor zemlje na koronavirus ujedinio građane. Ljudi su prijavljivali kršenje mera, a čak se i glavna opoziciona stranka suzdržala od kritika ovog pristupa.

Novi Zeland je najveći broj obolelih u jednom danu zabeležio 2. aprila i od tada broj zaraženih opada.

nedeljnik.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR