Glas Javnosti

Otvorena hiruška sala za pacijente zaražene korona virusom

Korona virus
Autor: blic.rs

Na Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske danas je otvorena posebna operaciona sala za obolele od korona virusa.

 
Direktor UKC RS Vlado Đajić istakao je da je to još jedan dokaz da su svi u RS ovom problem pristupili krajnje ozbiljno i odgovorno, piše Srpskainfo.

- U rekordnom roku od sale za sastanke napravljena je hiruška sala, a od bolesničkih soba intenzivna njega – istakao je Đajić.

 
On je pojasnio da će se u hirurškoj sali na Infektivnoj klinici porađati carskim rezim trudnice koje su zaražene korona virusim, a sala je namenjena i drugim koronom zaraženim pacijentima, ili onima koji su pod sumnjom na zarazu, a potrebna im je hitna hiruška intervencija.

Sala je stavljena u funkciju za sedam dana.


– U ovoj sali mogu se obaviti sve vrste operacija – rekao je Đajić.

Zamenik direktora UKC RS Nenad Stevandić rekao je da u salu još uvek nije ušao ni jedan pacijent i da je sve sterilno.

Načelnik Urgentnog centra UKC RS, Dragan Rakanović, rekao je da ova zdravstvena ustanova ima na raspolaganju 50 respiratora, od kojih je pet u svakom trenutku na dohvat ruke u infektivnoj klinici.

On je pojasnio da u UKC RS ima na raspolaganju dve klinike za intenzivnu negu i lečenje, koje su međusobno fizički odvojene.

Nema životno ugroženih


Direktor UKC RS Vlado Đajić rekao je da nijedan pacijent koji je zaražen od konora virusa u Srpskoj nije životno ugrožen.

- Na lokaciji stare bolnice, gde je nekad bila hirurgija i Klinika za plućne bolesti, osporobljena je zgrada gde je na raspolaganju stavljeno 115 kreveta za karantin – naveo je Đajić.

Zamenik direktora UKC RS Nenad Stevandić izjavio je da nijedan lekar kao i medicinska sestra nisu zaraženi konora virusom.

U UKC RS tvrde da su svi onkološki pacijenti i drugi teški bolesnici adekvatno zbriniti i da niko nije životno ugrožen zbog situacije sa virisom korona.

Podsećamo u Republici Srpskoj zaraženo je 45 osoba, dok se u kućnoj izolaciji nalazi preko 11 hiljada ljudi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR