Glas Javnosti

OTROV brazilske ZMIJE put ka leku protiv korone, iznenađujući rezultati istraživanja na MAJMUNIMA

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Brazilski naučnici otkrili su da je molekul iz otrova zmije žararakusu (jararacussu), endemske južnoameričke otrovnice, smanjila reprodukciju koronavirusa u ćelijama majmuna, što je potencijalni prvi korak prema leku u borbi protiv koronavirusa.

Studija objavljena u naučnom časopisu Molecules pokazala je da je molekul koji proizvodi ta zmija, jedna od najotrovnijih južnoameričkih, za 75 posto smanjila sposobnost virusa da se umnoži u ćelijama majmuna.

„Uspeli smo da pokažemo da ova komponenta zmijskog otrova može inhibirati vrlo važan protein iz virusa“, rekao je Rafael Gido, profesor sa Univerziteta Sao Paulo i autor studije.

Molekul je peptid ili lanac aminokiselina koji se može povezati sa enzimom koronavirusa PLPro koji je vitalan za njegovu reprodukciju. Pritom se ne nanosi šteta drugim ćelijama.

Već poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, peptid se može sintetizovati u laboratoriji, rekao je Gido u intervjuu i dodaje da nije potrebno hvatanje zmija ili njihov uzgoj.

„Otrov neće sam po sebi izlečiti koronavirus“, rekao je Puorto.

Naučnici će u idućem koraku proceniti delotvornost različitih doza molekula i otkriti da li je uopšte u stanju da sprečiti virus da uđe u ćelije, saopštio je Državno univerzitet Sao Pulo (Unesp) koje je bilo uključeno u istraživanje. Nadaju se da će testirati tu materiju u ljudskim ćelijama, ali nisu naveli vremenski okvir.

Žararakuzu je jedna od najvećih zmija u Brazilu, duga do dva metra. Živi u obalnoj Atlantskoj šumi, a može se pronaći i u Boliviji, Paragvaju i Argentini.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR