Glas Javnosti

Otkrivena tri podtipa korone i kako je stigla u Evropu

Korona virus
Autor: Глас јавности

Međunarodna grupa naučnika, sa dr Peterom Forsterom sa Univerziteta u Kembridžu na čelu, tvrdi da postoje tri glavne varijante novog koronavirusa – A, B i C, objavljeno je u časopisu Proceeding of the National Academy of Sciences (PNAS).

Do tog zaključka naučnici su došli analizom genoma koronavirusa uzetih iz uzoraka 160 pacijenata iz celog sveta u razdoblju između 24. decembra prošle godine i 4. marta ove godine.
 
Varijanta A genetski je najsličnija koronavirusima nađenim kod šišmiša i pangolina ili ljuskavaca.
 
Ta se varijanta smatra "korenom epidemije COVID-19", ali nije bila prevladavajuća u Vuhanu, kineskoj oblasti gde se virus prvi put pojavio. Veliki broj slučajeva koronavirusa varijante A pronađen je kod pacijenata iz SAD i Australije.
 
U Vuhanu je kod pacijenata dominirala varijanta B koronavirusa, koji se razvio iz varijante A (mutacijom dva gena).
 
Varijanta B prevladava kod pacijenata u istočnoj Aziji.
 
Varijanta C je glavni evropski tip koji je prisutan kod ranih bolesnika iz Francuske, Italije, Švedske i Engleske.
 
Ta varijanta koronavirusa "kći" je varijante B i zapažena je kod pacijenata u Hongkongu, Južnoj Koreji i Singapuru, odakle se proširila do Evrope.
 
"Većina slučajeva iz Vuhana su B varijanta iz koje se kasnije razvila varijanta C i proširila se na početku kroz Singapur", rekao je Forster za Dejli mejl, prenosi RTS.
 
Forster smatra da varijanta C nije mutirala, ali naglašava da to ipak treba uzeti s oprezom, jer se takvo razmišljanje zasniva na malom uzorku.
 
Otkriveno kako je i kada koronavirus stigao u Evropu
 
Analiza britanskih naučnika u PNAS-u takođe sugeriše da je jedan od najranijih proboja virusa SARS-KoV-2 u Italiju došao kroz prvu dokumentovanu nemačku infekciju 27. januara i da je još jedan rani italijanski put infekcije povezan s klasterom pacijenata u Singapuru.
 
Dok je varijanta C dominirala u Evropi prvih sedmica širenja Kovida-19, novije analize Forsterovog tima pokazuju da se Starim kontinentom sada sve brže širi varijanta B.
 
Njegov tim analizirao je 1.000 uzoraka uzetih do kraja marta, ali ta studija još nije prošla recenziju.
 
Preliminarni rezultati ukazuju na to da varijanta B koronavirusa sada dominira u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Holandiji.

(Izvor: RTS,/Tanjug/021)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR