Glas Javnosti

Oni su počeli sa VAKCINACIJOM: U Moskvi uveliko u upotrebi 'SPUTNJIK V', evo koji su moući SIMPTOMI nakon primanja vakcine

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U Moskvi je počela vakcinacija ljudi ruskom vakcinom protiv korona virusa ''Sputnjik V''. Vakcinisani građani dobijaju uputstva za pacijenta koje sadrži podatke o tome koji simptomi se mogu javiti nakon primanja vakcine, kao i šta činiti u tom slučaju.

U uputstvima se navodi da svaki deseti čovek, vakcinisan vakcinom „Sputnjik V“, može osećati slabost ili mučninu. U većini slučajeva vakcinacija se dobro podnosi. Ako se javi fizička slabost, nema razloga za brigu – to je normalna individualna reakcija organizma i jedan od znakova formiranja imuniteta. Onima kod kojih se nakon vakcinacije javi slabost, opšti umor i mučnina savetuje se da smanje fizičku aktivnost i više odmaraju.

Takođe se ističe da kod 5,7 odsto vakcinisanih mogu se javiti bolovi u kostima, drhtavica ili osećaj vrućice, glavobolja ili temperatura veća od 37 stepeni.

„U slučaju da je telesna temperatura iznad 38 stepeni, preporučuje se uzimanje tableta za spuštanje temperature i protiv bolova (paracetamol ili ibuprofen), a ukoliko je temperatura iznad 39 stepeni i ne spada u roku od četiri sata nakon uzimanja lekova, neophodno se javiti lekaru“, navodi se u uputstvu.

Kod 4,7 odsto vakcinisanih javlja se bol, svrab, otok i crvenilo na mestu vakcinisanja. Po pravilu lečenje nije potrebno, ali se može uzeti lek protiv alergije kako bi se umanjio otok i osećaj nelagode.

Jedan i po odsto vakcinisanih pacijenata može imati začepljen nos, curenje nosa ili osećaj golicanja u grlu. Njima se savetuje da piju mnogo tečnosti i koriste sprej za nos.

U manje od jedan odsto pacijenata može doći do ubrzanja pulsa ili povišenog pritiska.

Dan ranije je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio od potpredsednice Vlade Tatjane Golikove da se naredne nedelje počne sa masovnom vakcinacijom od virusa korona.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, a u pripremi je i treća.

(Glas javnosti/Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR