Glas Javnosti

OMIKRON NE USPEVA NA KUBI! Kubanci pronašli recept u borbi sa virusom

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Široko rasprostranjena vakcinacija protiv kovid 19 na Kubi i rano uvođenje imunizacije dece pokazali su se ključnim u suzbijanju veoma zarazne omikron varijante pre nego što se uopšte proširila ostrvom, poručuju lokalni i međunarodni stručnjaci.

Omikron je stigao na Kubu u decembru, ali je zabeleženo mnogo manje slučajeva nego u drugim zemljama, a infekcije su od tada pale za više od 80 odsto, pokazuju zvanični podaci, prenosi Rojters.

Brazilski virusolog Amilkar Perez Riverol rekao je da, iako se broj slučajeva uveliko razlikuje od zemlje do zemlje u zavisnosti od stope testiranja, izgleda da omikron varijanta ima poteškoća da se zadrži na Kubi ili da izazove porast smrtnih slučajeva ili teže oblike bolesti.

Kuba je razvila sopstvene vakcine protiv kovid-a i postala prva zemlja u svetu koja je započela masovnu vakcinaciju dece od dve godine.

Zdravstveni radnici na ovom karipskom ostrvu od tada su u potpunosti vakcinisali 1,8 miliona dece između dve i 18 godina, ili više od 96 odsto od ukupnog broja, bez prijavljenih ozbiljnih neželjenih efekata, zvanični su podaci kubanskih zdravstvenih vlasti.

Eduardo Martinez, predsednik državne farmaceutske kompanije "BioCubaFarma", saopštio je da je takva kampanja izdvojila Kubu u borbi protiv omikrona.

Na drugim mestima u svetu virus kruži više u pedijatrijskoj populaciji, ali to se ne dešava na Kubi, rekao je Martinez.

Lokalni i strani stručnjaci navode da su naglasak na imunizaciji dece, širok domet kampanje vakcinacije u zemlji i rasprostranjen hibridni imunitet koji dolazi od kombinacije preležane infekcije tokom prethodnih talasa praćenih vakcinacijom takođe pomogli da se spreči masovnije širenje omikrona na Kubi.

Kuba je u potpunosti vakcinisala 87 odsto svoje ukupne populacije, a skoro 94 odsto je primilo najmanje jednu dozu, što je svrstava među prve tri zemlje u svetu meju onima koje imaju najmanje milion stanovnika, a što potvrđuju i zvanični podaci sajta "Naš svet u brojkama".

Kubanski naučnici su saopštili pre masovnog širenja omikrona da njihove vakcine protiv kovida 19 Abdala, Soberana 02 i Soberana Plus, koje su proteinskog tipa, pružaju više od 90 odsto zaštite od simptomatske bolesti kada se primenjuju u tri doze, navodi Rojters.

BONUS VIDEO

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR