Glas Javnosti

OMIKRON NE MARI ZA DELTU: U Batajnici pacijenti u lakšem stanju nego iz prethodnog udara korone

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Više novozaraženih ali lakše kliničke slike. Ovako bi se ukratko mogao opisati sadašnji talas korone u Srviji.

U kovid bolnici u Batajnici se leči nešto manje od 300 pacijenata, a dnevno se primi znatno manje obolelih nego u prethodnom talasu, rekla je zamenica direktorke dr Aleksandra Spurnić. Prema rečima doktorke Spurnić, na Božić su u kovid bolnicu u Batajnici primljena 22 pacijenta, dok ih je tokom septembra, u prethodnom talasu korone, bilo i po osamdeset.
"U ovom trenutku imamo manje od 300 pacijenata, na intenzivnoj nezi ih je oko četrdeset. Kada se u prethodnom talasu u septembru bolnica punila imali smo prijem i po 80 pacijenata a danas je ta slika značajno lakša. Danas u Batajnici rade tri intenzivne nege a bilo ih je i po šest", rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku zamenica direktorke kovid bolnice u Batajnici.

Doktorka Spurnić kaže da se čini da je sada omikron soj dominantan, ali i da u populaciji i dalje cirkuliše i delta soj koji ima daleko težu kliničku sliku.

"Kada je reč o pacijentima koji su kod nas na lečenju uglavnom su to nevakcinisane osobe, stariji i pacijenti sa hroničnim bolestima. Među novozaraženim ima i dosta mladih", kaže doktorka.

Iako su kod njih na lečenju uglavnom pacijenti koji imaju upalu pluća i za koje se veruje da su zaraženi delta sojem, doktorka Spurnić kaže da ne treba zanemariti omikron soj i treba biti na oprezu jer se mogu očekivati i teže kliničke slike.

"Javljaju se sada i naši pacijenti koji su već preležali koronu a sada imaju infekciju omikronom koja ima simptome nalik prehladi", kaže doktorka Spurnić.

Najčešći simptomi omikron soja su slabost, malaksalost, gušobolja i glavbolja ređe praćena temperaturom.

"Bilo bi lepo da omikron soj bude uvod u kraj pandemije ali to sad niko ne može da kaže. Sigurno je da imamo visok rast posle novogodišnjih praznika ali brojevi rastu svuda u svetu", rekla je doktorka Spurnić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP