Glas Javnosti

OMIKRON JE TU, JESMO LI NEŠTO NAUČILI?! Pred Srbijom su dva ključna koraka

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Institut za mikrobiologiju i imunologiju potvrdio je prisustvo omikron soja koronavirusa u Srbiji, kod četvoročlane porodice koja je iz turističkih razloga bila u Africi, doputovali su u Beograd, na aerodromu su testirani i njihov pi-si-ar nalaz je bio negativan.

Žena je na Infektivnoj klinici, svi članovi porodice su dobro, izjavila je virusolog Tanja Jovanović.

Omikron je do sada potvrđen u više od 106 zemalja. Zbog brzine njegovog širenja, mnoge zemlje ponovo uvode restriktivnije mere.

Verovatno ćemo na sednicama Kriznog štaba utvrditi još neke nove dodatne mere da bi se sprečilo širenje virusa. Mislim na proširenje trajanja kovid propusnica, ograničenje broja osoba koje mogu da budu na zatvorenom ili u otvorenom. Sledeće nedelje imao sednicu, videćemo koje će se mere predložiti, rekla je Jovanović.

Trebalo bi da gledamo šta je to što možemo da uradimo. To zavisi od nas. Ako do sada nismo naučili šta je to šta možemo mi da uradimo... Iako ne znamo dovoljno o omikronu, naučili smo neke stvari koje mogu da smanje rizike, rekao je ministar Zlatibor Lončar.

Ako ne delujemo brzo sledi nam neki od scenarija koje vidimo u Evropi. Tako Velika Britanija broji rekordne slučajeve broja zaraženih i hospitalizovanih, a do povećanja broja umrlih ne dolazi samo zbog velikog broja vakcinisanih. Zato, pred Srbijom su dva ključna koraka.

Ono što jeste naznaka da prethodna vakcinacija neće biti dovoljna. Sve se glasnije govori o tome kako će četvrta doza biti neophodna, i to što pre.

Sasvim je sada jasna jedna druga činjenica - deca odavno nisu pošteđena oboljevanja od korona virusa. Iako oni i dalje nisu rizična grupa, pitanje je dana kada će neki od sojeva, u ovom slučaju omikron, krenuti da napda i ovaj uzrast nešto agresivnije.

Epidemiolog Predrag Kon nedavno je pozdravio odluku za vakcinaciju dece i rekao da će ona biti uskoro usvojena i kod nas.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR