Glas Javnosti

OMIKRON BUKTI U SRBIJI: Očekuje se porast oboleliih, evo koji smo u Evropi po broju zaraženih

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Sa petocifrenim brojem novoinficiranih, bukvalno iz dana u dan, već petu nedelju, Srbija je sada bolje pozicionirana na epidemiološkoj mapi Evrope nego kada smo, u prošlim talasima, imali "svega" po nekoliko hiljada zaraženih koronom dnevno.

Tada smo izbijali do visokog petog mesta, a sada smo u Evropi, prema prosečnom broju novoinficiranih na 100.000 stanovnika tokom sedam dana, na 26. poziciji. Slovenija, koja je u sredu bila "u šoku" zbog 23.000 novih slučajeva zaraze za dan, na trećoj je poziciji, dok je na ovoj listi, gde važi pravilo "što niže, to bolje", susedna Austrija trenutno 18.

Sa 1.688 novoinficiranih nedeljno na 100.000 stanovnika, Srbija ima pet i po puta manje novozaraženih od prvoplasiranih Farskih Ostrva, gde je prosečni sedmodnevni bilans na 100.000 stanovnika - 9.130 zaraženih. U Sloveniji je, prema istom kriterijumu, gotovo tri puta više novozaraženih nego kod nas - 4.721.

Daleko od toga da je epidemiološka situacija kod nas dobra, ali je u 25 evropskih država - gora. Omikron se toliko brzo širi, neki epodemiolozi tvrde čak 10 puta brže nego delta soj, da je epidemijski talas gotovo nemoguće zaustaviti. Mnoge države su, i pored velikog broja inficiranih, ukinule sve restriktivne mere, ponegde samo uz obavezu nošenja maski, pišu Novosti.

Samo ove sedmice koronom je u Srbiji, prema rezultatima testiranja, zaraženo gotovo 70.000 ljudi. Nezvanično ih je sigurno mnogo više. I doktor Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, navodi da ne odlaze svi u kovid-ambulante.

Iako u bolnicu sada ide tek svaki stoti zaraženi, kapaciteti se pune. U Ministarstvu zdravlja, kako je juče potvrđeno "Novostima", računaju da bi već za vikend mogao da se napuni i drugi blok KBC "Dr Dragiša Mišović", koji danas počinje da prima samo kovid-pacijente. Pritisak na crvene zone u unutrašnjosti nije toliki kao u Beogradu, pa je jedna od opcija o kojoj se razmišlja da se pacijenti iz prestonice voze, za početak, u kovid-bolnicu u Kruševcu. Tako bi se izbeglo da se eventualnim ponovnim uključivanjem KBC Zemun u kovid-sistem, ceo Novi Beograd ostavi bez bolnice, a isti bi problem bio i sa iskakanjem KBC Zvezdara iz redovnog režima rada.

- Već dve godine zdravstveni sistem se nalazi, može se reći, u ratnom stanju - kaže dr Sazdanović. - Problem je veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika: između 20 i 25 odsto, što je ozbiljan manjak. I u narednim danima očekujemo rast broja zaraženih, jer škole rade, među decom i nastavnicima takođe ima inficiranih i plato ovog talasa nas očekuje oko Sretenja, a postepeni pad očekujemo krajem februara.

Juče je bilo za 2.000 manje novoinficiranih nego u sredu - ukupno 15.623, ali je više nego svaki drugi od 34.132 testiranih bio pozitivan. Preminulo je još 59 obolelih, a broj hospitalizovanih je dostigao 4.071, od kojih je 150 na respiratorima.

Prenosi se za nekoliko sekundi 

Ovom soju je potrebno tek nekoliko sekundi da pređe s jedne osobe na drugu. Dovodi do zaražavanja velikog broja ljudi i onih prethodno inficiranih i vakcinisanih. Moja projekcija sa početka meseca je bila 20.000 ili 30.000 zaraženih dnevno - kaže dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš.

BONUS VIDEO: Psihoterapeut i specijalista za prevare otkriva da neverstvo uništava

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR