Glas Javnosti

Oksford sve bliži vakcini, očekuje se na jesen

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Istraživači sa Univerziteta Oksford korak su bliže onome što ceo svet čeka - vakcina protiv koronavirusa možda će biti spremna već u septembru. Međunarodni tim najavio je da će milioni doza vakcine biti spremni za početak jeseni, ako se efikasnost i sigurnost kod majmuna potvrde u roku od mesec dana.

Naučnici se fokusiraju na makake, zato što su "oni što je moguće bliži ljudima", kako kaže istraživač Vinsent Munster. Ako se imunitet stečen testovima na majmunima potvrdi u onim na muškarcima, prekretnica koju očekuje čovečanstvo biće efikasna.

Za vakcinu, naučnici sa Univerziteta u Oksfordu, koristili su tehnologiju koja je u prošlosti već uspešno testirana na drugim virusima ovog tipa, a čiji je cilj proizvodnja antitela i imunološka pokrivenost širom sveta počev od septembra.

"Treba se nadati", poruka je Bila Gejtsa, koji je poslednjih dana izjavio da je spreman da preuzme deo troškova proizvodnje vakcine protiv Sars-CoV2 koju Univerzitet u Oksfordu testira na ljudima. Naveo je da je uspostavio kontakt sa britanskim akademskim vlastima i sa najznačajnijim farmaceutskim kompanijama u svetu.

- Eksperiment napreduje punom brzinom - izjavio je on.

Izvor: Direktno

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR