Glas Javnosti

Odlaganjem pregleda i operacija najviše trpe PACIJENTI SA MALIGNIM OBOLJENJIMA!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Ogroman broj operacija odložen je zbog apsolutne prednosti date pacijentima koji boluju od korone. Samo u Italiji je od izbijanja pandemije odloženo više od 50.000 operacija pacijentima koji boluju od raka, a čak 600.000 operacija iz domena opšte hirurgije odloženo je u ovoj zemlji.

Iz italijanske Asocijacije onkološke medicine (AIOM) upozoravaju da odlaganje pregleda i operacija pacijentima sa malignim bolestima, za posledicu može imati drastičan porast smrti ovih pacijenata u narednom periodu.

Zbog pandemije korona virusa u italijanskim bolnicama je od marta ove godine do danas, obavljeno čak milion i po pregleda manje nego u istom periodu prošle godine.

-Rizik je veliki da zbog kasnog otkrivanja, mnogi oblici kancerogenog obolenja, koji se inače uspešno leče, završe smrću pacijenta upravo zbog kašnjenja u dijagnozi i lečenju- rekao je predsednik Asocijacije, Dzordano Bereta.

I u Sjedinjenim Američkim Državama prednost lečenju od kovida-19, imaće posledice po pacijente obolele od nekog oblika raka.

Prema procenama Nacionalnog instituta za rak, narednih godina u SAD se može očekivati 10.000 više žrtava od raka dojke i debelog creva, nego u vreme pre pandemije.

U članku štampanom u engleskom naucnom časopisu 'Lancet', prognozira se da će broj preminulih od kancerogenih obolenja u Engleskoj, zbog kasne dijagnoze i lečenja uzrokovanih okolnostima pandemije Covida-19, biti između 10 i za 16 odsto više, nego u vreme bez pandemije.

 

(Glas javnosti/Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR