Glas Javnosti

ODGOVOR SVIM ZAPOSLENIM RODITELJIMA: U slučaju samoizolacije ili izolacije deteta važe OVA PRAVILA

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Sa početkom nove školske godine pojavile su se nove brige za roditelje koji su zaposleni. Obzirom da je bilo slučajeva zaraze u školama, kada cela grupa mora u karantin, roditelji su postavili pitanje šta se onda dešava sa njima, koji su zaposleni a čija deca moraju u izolaciju.

- U situaciji kad je detetu zbog zaraze virusom korona određena samoizolacija i roditelju se određuje samoizolacija i privremena sprečenost za rad zbog pojave zaraznih bolesti u njegovoj okolini. Naknadu zarade obezbeđuje poslodavac i prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju iznosi 65 odsto - rekli su iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

 

Ukoliko je roditelj zaposlen kod poslodavca, koji je u skladu sa preporukom Vlade Republike Srbije izmenio opšti akt, odnosno ugovor o radu u delu kojim se uređuje naknada zarade, roditelju privremeno sprečenom za rad zbog mere izolacije ili samoizolacije, pripada naknada zarade u iznosu od 100 odsto, koju obezbeđuje poslodavac.

- Zaključuje se da je visina naknade zarade zbog mere izolacije ili samoizolacije 65 odsto, a može biti i 100 odsto, što isključivo zavisi od poslodavca i činjenice da li je takvo pravo propisao zaposlenom opštim aktom (kolektivni ugovor) ili ugovorom o radu - istakli su u RFZO.

I ostale zemlje iz okruženja rešile su ovo pitanje na sličan način.

 

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR