Glas Javnosti

Objavljeni najnoviji rezultati istraživanja: FAJZER VAKCINA EFIKASNA 95 ODSTO?

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Nova vakcina koja štiti od korona virusa je prema poslednjim istraživanjima efikasna 95 %. Fajzer će zahtevati hitnu upotrebu svoje vakcine u roku od nekoliko dana od završetka ispitivanja njene efikasnosti.

Fajzer, koji je razvio vakcinu sa svojim partnerom BajoNtek, rekao je da su kompanije planirale da se prijave američkoj Administracijii za hranu i lekove (FDA) za hitno odobrenje „u roku od nekoliko dana“, čime je porasla nada sa bi efikasna vakcina uskoro mogla postati stvarnost, piše "Njujork tajms".

 Rezultati ispitivanja - manje od godinu dana nakon što su istraživači započeli rad na vakcini - srušili su sve rekorde brzine za razvoj vakcine, što je proces koji obično traje godinama.

Prethodno je, na osnovu prvih rezultata bilo rečeno da vakcina pokazuje najmanje 90 odsto efikasnosti.

Kompanija koja je proizvela vakcinu , kaže da konačni rezultati poslednjeg ispitivanja znače da su dostigli potrebne bezbednosne podatke u prva dva meseca.

Vakcina je testirana na 43.500 ljudi u šest zemalja i nije izražena nikakva zabrinutost povodom njene sigurnosti.

Podsetimo, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će naša zemlja prve doze vakcine imati već do kraja decembra, a da će ona "najverovatnije biti Fajzerova".

Investitori vide sigurnu i efikasnu vakcinu kao rešenje za vraćanje globalne ekonomije na pravi put nakon što je pandemija rasula gotovo sve zemlje širom sveta i zatvorila preduzeća. Virus se i dalje brzo širi, sa više od 55,6 miliona slučajeva širom sveta i najmanje 1,33 miliona smrtnih slučajeva od srede, prema podacima prikupljenim sa Univerziteta Džon Hopkins.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR