Glas Javnosti

Obezbeđeni snabdevenost tržišta i stabilnost cena

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da je tržište u Srbiji stabilno i da gradani mogu biti mirni, jer će snabdevenost tržišta i stabilnost cena biti obezbedeni.


Ljajić je rekao da je jutros od 04.00 do 07.00 za najstarije građane bilo otvoreno mnogo više prodavnica nego ranije.

"Očito da interesovanje ne jenjava, sve je više ljudi, kupaca, robe ima dovoljno, ljudi su se mogli uveriti da je ponuda korektna", kazao je ministar trgovine za RTS, dodajući da se traži manje-više isti asortiman.

"Razgovaramo sa dobavljacima, važno da se lanac održi, možemo da budemo mirni da ce stabilnost biti održana", istice Ljajić.

Kaže da je brašno traženije nego za vreme bombardovanja.

Podseca da je vrh kupovine i prodaje bio od 9 do 15. marta, kada je potražnja bila 61 odsto veca od istog perioda prošle godine.

"Iznenadilo me je da su plasticni brijaci planuli istog dana kad dođu, imali smo veću potražnju za brašnom nego za vreme bombardovanja. Veca potražnja je za toalet papirom, 208 odsto, nego za dečjom hranom, pelenama, jogurtom, jajima. Za mene je to neobjašnjivo, ali dobro, to su ljudski strahovi na koje morate da računate. Najvažnije da je bilo robe, nijednog trenutka nisu prodavnice bile prazne", istakao je Ljajić.

Napominje da je sirovinska baza dobra i da domacom prizvodnjom mogu da se zadovolje potrebe za osnovnim namirnicama.

"To se na ovoj krizi pokazalo. Na globalnom nivou problem može da bude logistika, mnoge zemlje se suocavaju sa problemom preopterecenosti vozaca, nedostatkom vozaca i to je mnogo veci problem u perspektivi", navodi ministar trgovine.

Kaže da je kvasac na listi deficitarnih proizvoda sada zamenio grašak, kojeg u prodavnicama ima, ali manje nego ranije.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR