Glas Javnosti

OBAVEZNA VAKCINACIJA U SRBIJI VEROVATNO  NEĆE VAŽITI ZA DECU

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Deca verovatno  neće biti u obaveznoj vakcinaciji, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona dr Predrag Kon.

 On je dodao da će odluka o vakcinaciji dece biti poslednja na dnevnom redu, jer ona nisu u riziku.

Dr Kon je podržao vest o dopremanju prvih doza ruske vakcine u Srbiju i najave o dolasku vakcina drugih proizvođača i dodao je sledeća faza provera vakcina.

- Postoje zdravstvene vlasti ove zemlje koje proveravaju vakcine i dokumentaciju. Ispituje se da li je bezbedna vakcina. To je sve zakonski regulisano. Ogroman je to posao - naveo je on.

Vakcina ne može da učini da odjednom sve prestane, naglasio je epidemiolog i dodao da će se njena efikasnost tek videti.

Zdravstveni sistem nije pukao, ali je situacija katastrofalna.

Kon očekuje već sledeće nedelje manji broj novoobolelih u Beogradu ali to neće ići ravnomerno u celoj zemlji jer se virus različito širio.

- Za praznike će situacija biti teška jer će pritisak na bolnice biti i dalje veliki. Ove mere će biti na snazi dok god to bude trebalo, a lično mislim da bi one mogled da budu i oštrije - rekao je Kon.

Prema njegovim rečima treba sve učiniti da se odvrate naši građani u inostranstvu od dolaska u zemlju jer ako dođe isti broj kao za Uskrs mi nećemo to izdržati.

- Mi sada imamo katastrofalnu situaciju, prenapregnut je zdravstveni sistem, borba je za svakog pacijenta. Ne može da se kaže da je zdravstveni sistem pukao, ali je teška situacija - istkao je Kon.

(Glas javnosti/RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR