Glas Javnosti

NOVI SOJ POTVRĐEN I U RUSIJI: Samo vakcinacija može da pomogne u borbi sa OPAKIM VIRUSOM

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Rusija je prijavila nekoliko pojedinačnih zaraza novom varijantom kovida-19, označenom sa AY.4.2, za koju se veruje da je zaraznija od delta soja, javlja danas agencija RIA Novosti pozivajući se na izjavu ruskog naučnika.

Moguće je da će se varijanta AY.4.2 brže širiti, rekao je rukovodilac naučne grupe za razvoj novih metoda dijagnostike ljudskih bolesti u Centralnom naučno-istraživačkom institutu Federalne službe za zaštitu prava potrošača i zdravlja ljudi (Rospotrebnadzor) Kamil Hafizov.

„Varijanta AY.4.2 'delta' soja već je otkrivena u Rusiji u izolovanim slučajevima, pokazali su rezultati sekvenciranja genoma virusa korona SARS-CoV-2 koji se skladište u bazu podataka 'VGARus'. U pojedinim krugovima novu varijantu nazivaju 'delta plus', ali taj naziv se ranije odnosio na drugi soj i zato sada dolazi do određene zabune“, objasnio je Hafizov.

On je upozorio na"prilično veliku verovatnoću" da će se nova mutacija AY.4.2 proširiti i u Rusiji i svetu.

„Učestalost te podvrste se povećava, ali eksperti smatraju da ona nije odgovorna za kontinuirani veliki broj novozaraženih svakog dana u različitim zemljama“, naveo je Hafizov.

On nije isključio ni mogućnost da ta podvrsta delta soja može da izazove dodatni porast širenja zaraze. Hafizov je naglasio da u borbi sa tom varijantom može da pomogne samo vakcinacija, posebno onih koji još nisu bili zaraženi kovidom 19, navodi ruska agencija RIA Novosti.

Prema podacima britanskih naučnika, nova mutacija virusa korona AY.4.2 mogla bi da bude 10 do 15 odsto zaraznija od delta soja.

Predsednik Vladimir Putin odobrio je ranije vladin predlog o neradnoj sedmici od 1. novembra nakon što je broj umrlih diljem Rusije u proteklih 24 sata u sredu dostigao nove rekorde sa 1.028 umrlih i 34.073 novozaraženih.

Agencija Rojters podeća da je varijanta AY 4.2 već otkrivena u Velikoj Britaniji i u nekoliko drugih evropskih zemalja, a Izrael je u sredu objavio da je otkrio prvi slučaj na svojoj teritoriji.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR