Glas Javnosti

Novi simptom korone, češći kod mladih

Korona virus
Autor: Глас јавности

Američke lekare iznenadilo je otkriće još jednog simptoma zaraze virusom korona - nazvanog "Covid nožni prsti".

Ovo medicinsko stanje naziv je dobilo po ljubičastim lezijama (promenama na koži) koje tokom zaraze nastaju na nogama ili rukama.
 
Simptom obično kreće s pojavom promene boje kože nožnih prstiju, a kasnije se mogu razviti i ulceracije odnosno rane, rekla je Ester Friman, dermatolog Opšte bolnice Masačusets u Bostonu.
 
"Ovaj simptom se može pojaviti i na rukama, a češće se pojavljuje kod mlađih bolesnika koji nemaju drugih simptoma", dodala je Friman, koja uređuje i Međunarodni registar dokumentovanja raspona dermatoloških stanja pacijenata s Covidom-19.
 
Jedan pacijent, Dejvid (39), koji je želeo da ostane anoniman, opisao je kako je izgledalo imati ovakav simptom.
 
"Na početku su me nožni prsti boleli na dodir i pri hodu. Bol i neprijatnost trajali su nešto više od nedelju dana i postepeno su se smanjivali", kazao je Dejvid, a prenosi NBC News.

Foto: Youtube/Inside Edition
 
Prema izveštaju Evropskog časopisa za dečju dermatologiju, ovakva vrsta simptoma "nije nikada do sada bila zabeležena", odnosno do pojave novog virusa korona. Ovo isto su zabeležili i španski doktori 15. aprila.
 
Lekarima za sada nije poznato koliko je ovaj simptom zaraze uobičajen i tek su počeli sa analizom ovog medicinskog stanja.
 
"Jedna od hipoteza je da virus korona unutar našeg tela uzrokuje više manjih upala", objasnila je Friman. Simptom lični na upalni proces na koži koji ume da se pojavi kada su delovi tela izloženi jako niskim temperaturama.
 
Druga mogućnost je da simptom nastaje zbog ugrušaka u krvnim sudovima.

(Izvor: 021/Index.hr)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR