Glas Javnosti

NOVE MERE, PROPUSNICE 24 SATA!? Tiodoroić izneo stav STRUKE ali pomenuo i UGOSTITELJE!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Branislav Tiodorović je, govoreći u Dnevniku RTS-a, rekao da dosadašnja naučna saznanja o omikron soju govore da je to, po simptomatologiji i posledicama, ipak blaži soj.

- To ne treba da zavara jer i on može dati komplikacije kod osoba sa slabim imunitetom ili hroničnim bolestima. Možemo očekivati da će biti problem za kliničare zbog diferenciranja dijagnoze, jer može imati tempterature ali i ne, i da liči na prehladu. Imaćemo veliki broj zaraženih, kao u Britaniji i SAD, gde dominira u tri-četrvrtine broja novozaraženih. U kratkom period ćemo imati veliki udar na hospitale - naveo je epidemiolog.

Za utorak je najavljena sednica Kriznog štaba, a Tiodorović, koji je član štaba, kaže da je struka jedinstvenog stava da se moraju primeniti restriktivnije mere i da kovid propusnice traju 24 sata.

- Međutim, budimo realni, u ekonomskom i političkom ambijentu u kom se nalazimo i sa tim kako se ponašamo, u smislu sa tim javnim nastupima, da li je ispravno primenjivati restriktivne mere samo prema ugostiteljskim objektima. I da li smo svesni da smo deo Evrope, opkoljeni smo sa svih strana ovim virusom. Sigurno smo ovaj virus imali i ranije od dijagnostike - smatra epidemiolog.

Ukazuje da postojeće mere – nošenje maske, rastojanje, pranje ruku – nikada nisu ukinute ni u Srbiji ni u svetu.

- Moraćemo se truditi da preporučujemo da svi koji budu u zatvorenom prostoru ali i na trgovima, da i te osobe koriste maske jer će biti u velikoj gužvi, to je važna preventiva. Ovo je trenutak, pošto je mirnija situacija, za vakcinaciju, to je jedini izlaz - navodi Tiodorović.

Kaže da smo tokom ove dve godine epidemije stvorili jednu zdravstvenu kulturu.

- Ljudi kad vide da imaju problem, odu da se testiraju. Ili ako su bili u kontaktu sa nekim ili čuli da je neko oboleo - smatra Tiodorović.

Sumirajući 2021. godinu, drugu godinu epidemije koronavirusa, Tiodorović kaže da je tragično da smo izgubili trudnice, mnogo građana, zdravstvene radnike, naučnike, kulturne i umetničke radnike.

- To je strašan udarac. Pozitivno jer što smo u staračkim domovima imali mirniju situaciju nego prethodne godine, vakcinacija je bila oko 90 odsto. U kratkom periodu smo napravili tri kovid bolnice koje su dale svoj efekat. Počeli smo sa vakinacijom među prvima u svetu, a onda smo ispunili dah. Da smo dostigli obuhvat na 80 odsto tokom leta, bili bi mnogo mirnija situacija - navodi Tiodorović.

BONUS VIDEO: Vesna Rivas ispričala psihoterapeutu šokantne detalje o svom životu…

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR