Glas Javnosti

Nova pravila za gerontološke centre

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo rada uvelo nova pravila za prijem i boravak u gerontološkim centrima. U mnogim domovima zaposleni ne izlaze sa posla da ne bi uneli zarazu.

Ulaznica u domove za stare u Srbiji od srede je i zvanično negativan test na kovid 19. To znači da dok traje vanredno stanje nijedan novi korisnik neće ući u ove ustanove. Ukoliko se neko i pojavi sa "papirom" da je negativan, moraće u izolaciju 28 dana, pre nego što se pridruži ostalim stanarima.

 Ovo je samo jedna od instrukcija koju je Ministarstvo za rad u sredu prosledilo vlasnicima privatnih domova za stare, uz napomenu da sa stanarima kontakt mogu da imaju samo medicinske sestre, negovateljice i lekari, i to uz poštovanje strogih mera zaštite.
- Kretanje korisnika nije dozvoljeno van sobe u kojoj borave, a dozvoljeno je samo unošenje lekova, pelena i cigareta i to uz prethodnu dezinfekciju - stoji u instrukciji. - Najmanje jednom sedmično o stanju u domovima vlasnici će morati da obaveštavaju Ministarstvo.
Koliko je situacija sa stanarima domova za stare teška govori i primer iz Gerontološkog centra u Obrenovcu u kome su korisnici ovih dana uskraćeni za dostavu neophodne terapije od strane porodice. Kako saznajemo, pre nekoliko dana zbog visoke temperature jednog od zaposlenih, direktor je naložio izolaciju kompletnog osoblja, pa i svoju ličnu.
- Porodice koje ne žive u Obrenovcu sada ne mogu da im dostave neophodne lekove - kaže ćerka jednog od korisnika. - Navodno ispred doma postoje rampa i kolica za dostavu, ali kako doći do Obrenovca kada nema javnog prevoza. Direktor je obezbedio prevoz za zaposlene iz obližnjih sela, ali ne i za one iz Beograda koji su nam donedavno izlazili u susret.
Vlasnik privatnog doma za stare u Kladovu Dragan Džurkić je ovaj problem rešio tako što svojim korisnicima sam nabavlja svu neophodnu terapiju, pa čak i pelene, a rodbina mu kasnije refundira novac. Tvrdi da u ovu ustanovu od 9. marta nije ušao niko sa strane, osim zaposlenih.
- Kod nas je zabrana poseta počela u vreme epidemije gripa i još traje - kaže Džurkić. - Imamo i sobu za izolaciju, tako da su naši korisnici u potpunosti zaštićeni. Bilo je pritisaka za prijem novih stanara kada su se nedavno vratili gastarbajteri u Srbiju, ali nismo nikog novog primili niti ćemo još dugo.


Milovan Đurić, vlasnik domova za stare u Knjaževcu i Boru, ističe da su njegovi radnici spremni da ostanu 14 dana non-stop u ustanovama, a za to će biti adekvatno finansijski nagrađeni.
- Zajedničke prostorije su opremljene i imaju zasebna kupatila, a u drugom objektu ćemo ugostiteljski deo prepustiti zaposlenima koji su spremni da rade 24 časa - kaže Đurić. - Primili smo i četiri nova radnika.

 
POSAO ZA NEGOVATELjICE

 
Kako se ne bi ponovila situacija kao u zemunskom domu "Doživeti stotu" kada je o korisnicima zbog zaraze osoblja brinuo jedan volonter, Ministarstvo za rad je omogućilo dodatno angažovanje kadra.

 
- Omogućeno je dodatno zapošljavanje 199 negovateljica, 53 medicinske sestre, četiri medicinska tehničara, tri lekara i 16 radnika obezbeđenja - rekao je ministar Zoran Đorđević.


Zainteresovani mogu da se jave ustanovama čiji spisak će biti na sajtu NSZ.

Izvor: novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR