Glas Javnosti

NOVA ISTRAŽIVANJA BRAZILSKIH STRUČNJAKA: Vitamin D NE POMAŽE kod težih oblika KORONE!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Vitamin D je beskoristan u lečenju pacijenata obolelih od covid 19, a koji imaju težu kliničku sliku, otkrili su brazilski lekari sa Univerziteta u Sao Paulu.

 Studija je objavljena u Journal of American Medical Association.

Nedostatak vitamina D u telu je poznati faktor rizika za razvoj covid 19, zbog čega su mnogi naučnici na vitamin D gledali kao na sredstvo za ublažavanje simptoma bolesti. Međutim, većina studija bila je prilično niskog kvaliteta, sprovedena je na malom broju pacijenata i možda nije imala kontrolnu grupu.

Nova studija je obuhvatila 240 pacijenata, starih oko 56 godina, koji su zbog težine simptoma covid 19 završili u bolnici, ali im nije bila potrebna mehanička ventilacija. Polovina pacijenata na početku lečenja primila je jednu dozu vitamina D (200 hiljada IU), polovina je dobila placebo, prenosi jamanetwork.com.

Vitamin D nije imao značajnog uticaja na tok bolesti. Mortalitet u prvoj grupi bio je 7,6%, a u drugoj 5,1%, a 16% pacijenata iz prve grupe i 21,2% iz druge primljeno je na odeljenje intenzivne nege. Kao rezultat, 7,6% pacijenata u prvoj grupi zahtevalo je mehaničku ventilaciju, u drugoj – 14,4%. Potreba za mehaničkom ventilacijom kod pacijenata prve grupe ostala je u proseku 15 dana, kod pacijenata druge – 12,8 dana.

youtube

Sve u svemu, razlike između rezultata obe grupe nisu bile statistički značajne, zaključuju istraživači. Međutim, vitamin D nije naneo štetu – jedini neželjeni efekat bilo je povraćanje, koje se pojavilo kod jednog od pacijenata.

− Nalazi ne podržavaju upotrebu visokih doza vitamina D3 za lečenje umerenog do teškog oblika covid 19 − pišu autori.

Iako je ovo ova stidija do sada najveća o efektu vitamina D na covid 19, još uvek nije bilo dovoljno pacijenata da bi se dobili pouzdani rezultati, priznaju istraživači. Pored toga, većina pacijenata imala je normalan nivo vitamina D u telu – izražen nedostatak primećen je za samo četvrtinu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR